MetKép

Áradnak folyóink!

Áradnak folyóink!

A Tisza, és mellékfolyóin vonul le egy elnyúlt árhullám, mely valószínűleg II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is eléri több szakaszon, egyes helyeken pedig a III. fokú készültségig nőhet a vízszint!

A Tisza, valamint a Kettős és Hármas-Körös teljes hosszán, valamint a Maros hazai szakaszán jelenleg árhullám vonul le, magas mederteltségi állapot mellett.
A Tiszán a legmagasabb értékeket Tokajnál, Tiszapalkonyán, Tiszafüreden, és Kisköre alsón várják, ezeken a helyeken a folyó legmagasabb vízállása megközelítheti, akár el is érheti a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet.

A Körösökön, és a Maroson enyhébb árhullám várható, míg a Tisza felső szakaszának mellékfolyói, a Sajó, a Hernád és a Bódva gyorsan apadnak, a Sajó a III. szintű árvízvédelmi készültségi szint felett tetőzött!
Szerencsére a következő 1 hét során nagy mennyiségű csapadék nem várható a Tisza, és mellékfolyóinak vízgyűjtőjén, így az árhullám várhatóan problémamentesen le fog vonulni.

áradnak a folyóink!

A Dunán, és a Tiszán, illetve legtöbb mellékfolyóikon átlag körüli a felhalmozódott hó mennyisége, azonban a Dráva vízgyűjtője bővelkedik hóban, és a következő 2 hétben további, jelentős utánpótlást kaphat a terület.
Természetesen a hófelhalmozódás önmagában nem jelent árvizet, elég csak a tavalyi évre visszatekinteni, amikor a Duna vízgyűjtőjén állt be rekordközeli hófelhalmozódás, de problémák nélkül olvadt el.

A Tisza Tiszafürednél. Itt várható az egyik legmagasabb vízállás!
Forrás: Tiszafüred Időjárás
A Tisza Tiszafürednél. Itt várható az egyik legmagasabb vízállás!
Forrás: Tiszafüred Időjárás

Borítókép forrása: Tiszafüred Időjárás