VIDEÓ: Óriási víznyelők jelentek meg Horvátországban!

A földrengések után hatalmas víznyelők nyílnak meg a területen!

December 29-én Horvátország történelmének legerősebb földrengését élte át, Petrinja, Sisak és Glina városokban összesen 35,000 lakóépület, és mintegy 4,500 gazdasági épület károsodott az erős, 6,4-es rengés, és utórengései nyomán. A nagyobb rengéseket hazánkban is érezni lehetett.

Most, a még mindig zajló, egyre kisebb erejű földrengések mellett egy rendkívül veszélyes, és ijesztő jelenség is felütötte a fejét, hatalmas víznyelők keletkeznek a katasztrófa súlytotta területeken.

Hatalmas víznyelők alakultak ki a földrengések után Horvátországban!

A földrengések epicentrumától 25km-re, Mečenčani faluban az első víznyelők már a rengés előtt megjelentek, a földrengés után 10 nappal pedig már 15 víznyelő alakult ki a faluban, és ugyanennyiről volt tudomásuk a környéken.

Tomo Medved, a december 29-i földrengés következményeivel foglalkozó munkacsoport vezetője a Horvát Rádiónak elmondta, hogy a Kukuruzari Önkormányzatban, Petrinja környékén a víznyelők száma a múlt heti 40-ről több mint 70-re nőtt.

Mivel a víznyelők hirtelen, és továbbra is gyors ütemben alakulnak ki, a tudósok még nem tudtak egyértelmű stratégiát felállítani. A zágrábi Bányászati, Földtani és Kőolajmérnöki Kar szakértői ugyan kidolgoztak néhány ajánlást, de a rengeteg változó miatt nehéz felelősséget vállalni egy pontos stratégiáért.

Mivel újabb és újabb víznyelők kialakulása várható, a meglévők betemetése nem vezetne eredményre. Jelenleg a legveszélyeztetettebb családokat, közösségeket ideiglenes lakóhelyekre menekítik ki.

A keletkezett víznyelők között nem ritkák a több méter átmérőjűek, a legnagyobb víznyelők pedig mintegy 30 méter átmérőjűek. A mélységük is nagyon változatos, azonban mivel nagyrészt vízzel telt meg a gödrök alja, nehéz felmérni. Mindenesetre az eddigi lemélyebb víznyelő 15 méter mély.

A szakértők szerint ezek a víznyelők előbb-utóbb megnyíltak volna a rengések nélkül is, azonban ilyen hirtelen, ilyen számú víznyelő megnyílása még karsztvidékeken is rendkívüli esemény.

Bár kialakulásuk teljesen eltérő, hasonlóan néznek ki a szibériai lyukak, amik a talajban bekövetkezett metánrobbanás miatt alakulnak ki, azonban míg ott lakatlan területeken zajlik ez a jelenség, Horvátországban sűrűn lakott régióban alakulnak ki ezek a víznyelők, ami különösen veszélyessé teszi őket.

Forrás: odditycentral.com