Visszatérnek a fagyok: -5, -10 fok is lehet a héten!

Visszatérnek a kemény fagyok: -5, -10 fok is lehet a héten!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Az alábbi videón a hosszútávú magassági hőmérsékleti áramlások figyelhetők meg a következő két hétben:

A héten hózáporok, kisebb havazás is előfordulhat:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!👇

A hidegfront mögött a következő néhány napban tartósan északi áramlás lesz a jellemző. A hét első napjaiban még a közelünkben lesz egy mediterrán ciklon, ami szeles időt okoz majd, emiatt kisebb területen fagyhat. Főként a völgyekben és a nyugati országrészben hűlhet 0 fok alá a hőmérséklet szerdáig, valamint a magasabb hegycsúcsokon is fagyni fog.

Kedd reggel
Szerda reggel

Csütörtökön már nagyobb területen lehet fagy, hiszen a szél veszít erejéből. Ekkor még csak északon és nyugaton valószínű erősebb fagy, akár  -4, -5 fok is, máshol -2 és 3 fok között lesz a reggel.

Csütörtök reggel

Pénteken és a hétvégén a jelenlegi számítások szerint országszerte számíthatunk fagyokra és nagyobb területen is -5 fok köré hűlhet a levegő. A hétvégén a fagyzugos helyeken, elsősorban északon, akár  -10 fok köré, alá is csökkenhet a hőmérséklet! Sajnos a hideg fokozza majd a fagykárt, ami már így is jelentős!

Péntek reggel
Fagyok -10 fok fagykár
Szombat reggel
Vasárnap reggel

Ami a fagykárokat illeti, sajnos a februári melegnek köszönhetően rengeteg gyümölcsfa, kiemelten a barackfák kirügyeztek, sőt többfelé virágba borultak, melyeket a múlt heti hideg is jelentősen megkárosított és kifejezetten a Kiskunság területén, ahol erre nagy hangsúlyt fektetnek, jelentős károk keletkeztek. A most érkező lehűlés tovább ronthatja a helyzetet, sőt bizonyos korai, ám nem fagytűrő növények vetése is gátolva van. Ilyen például a korai borsó, amit jelenleg nem lehet elvetni, vagy aki megkockáztatja, könnyen számolhat a karokkal és a termés nem garantált.

Főleg a gyümölcsös kertekben a gazdák égetéssel próbálkoznak elegendő hőt termelni a fagy ellen, ám ez sem garantál teljes sikert.

Térképek: wxcharts