Folytatás: -7/-10 fokos fagy, hó, szélvihar után melegedés jöhet!

Folytatás: -7, -10 fokos fagyok, hó, szélvihar után melegedés jöhet!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!👇❤

A cím is sugallja, hogy a következő napok időjárása sem lesz nyugodt és eseménymentes, hiszen eleinte többfelé eshet a hó, reggelente zord hideg lesz, majd a viharos szél lesz vendégünk és a beláthatóan közeli jövőben végre a tavasz is méltóztatik elővánszorogni a hálószobájából.

Európai összefoglaló előrejelzés:

Hosszútávú hőmérsékleti animációs előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!👇❤

Sarkvidéki hidegleszakadás, nagy havazás!

A kontinens időjárása meglehetősen mozgalmas jelenleg és a következő néhány napban sem lesz ez másként. Egy nagy kiterjedésű anticiklon fészkelte be magát az Atlanti-óceán fölé, meggátolva a délies áramlást és a melegedést. Mindeközben Észak-, Dél- és Kelet-Európa időjárása kifejezetten dinamikus. Északon és keleten a folyamatosan képződő légörvények további hideg levegőt szakítanak le, ami szinte az egész kontinenst elárasztja. Ezeken a részeken viharos szél mellett havazás a jellemző.


Az északról érkező hideg az Adrián is megkavarja a légkört. Egymás után képződnek a heves mediterrán ciklonok, amik az esőzések mellett a Balkánon és Romániában, valamint hazántól nagyjából 100km-re a déli területeken jelentős, néhol közel 1méteres havat hagynak maguk után a magasabb hegyekben.

Megindul a meleg Európa felé!

Sajnos az anticiklon nehezen enged pozíciójából, ennek köszönhetően a jövő hét közepéig már-már télies idő lesz hazánkban is és kontinens szerte az átlagnál jóval hidegebb idő valószínű. Ám ahogy mondani szokás, egyszer minden jó, jelen esetben rossz, véget ér, úgy az anticiklon magabiztos fellángolása a tél szolgálatában. A hét közepére fokozatosan megszűnik és újra aktivizalódik a légkör az óceán fölött. Ez ugyan nem hozza meg a várva várt meleget az egész kontinensre, de a ciklonrendszer előoldalán végre enyhébb légtömegek érkeznek. Ugyanakkor nem csak melegszektora, de hidegfrontja is van a légörvényeknek, amelyek változékony, sokszor szeles, záporos időt hoznak és az igazi erőteljes melegedés még várat magára.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek
Március 19.
Hoppá, eltűnt az anticiklon 😀 március 28.

Részletes hazai előrejelzés:

Csütörtök részletesen itt!

Pénteken mérséklődik a légmozgás, csupán a  Dunántúlon és a Tiszántúlon lehet élénk a szél. Országszerte előfordulhat zápor, hózápor, melyeket a Duna mentén esetleg villámlás is kísérhet. A hegyekben késő estig néhány centiméter friss hó is eshet. A minimumok -4 és 2 fok között lesznek, míg a maximumok 1 és 8 fok között.

Havas eső, hózáporok lehetnek

Szombaton hajnalban még többfelé havazhat, majd átmeneti szünet után a Dunántúlon, főként a Bakonyban és esetleg északon eshet a hó, akár intenzívebb hózáporok is lehetnek. A magasan fekvő területeken néhány centiméter hó hullhat. A szél élénk lesz. A minimumok -10 és 0 fok között lesznek, napkozben 0 és 6 fok valószínű.

Vasárnap és hétfőn újból megélénkül a szél, hétfőn már viharos lökések is lehetnek, melyek meghaladhatják a 60km/h-t. Vasárnap délután hidegfront érkezik, többek között ez okozza majd a szelet és elszórtan csapadékra is készülhetünk,  ami hózápor, havas eső és eső egyaránt lehet. A minimumok -10 és 0 fok között lesznek, bár hétfőn már valamivel enyhébb lesz a hajnal a szél miatt, és a maximumok is 0 és 7 fok közé esnek majd.

Kedden és szerdán viharos lesz a légmozgás, többfelé meghaladhatják a legerősebb lökések  a 70km/h-t, de néhol a 80-at is. Csapadék nem valószínű, legfeljebb elvétve egy-egy hózápor lehet. A maximumok 2 és 9 fok között lesznek, és reggel is már csak az ország északi felén fagyhat.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/
https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Csütörtöktől a fagyok fokozatosan visszaszorulnak, és a nappali maximumok is emelkedni fognak. Csütörtökön még csak 8-15 fok valószínű, de a hétvégén már 16-19 fok sem kizárt. Ami a csapadékot illeti, átmenetileg nem valószínű. Sokat süthet a nap.

Fagy hó szélvihar meleg tavasz előrejelzés

A fáklya-diagram 1500m magasságban jelzett hőmérsékletei kezdenek visszatérni a sok éves átlaghoz (piros vonal).

Ami a talaj szintjén már 15-18 fokot jelenthet:

Diagramok: wetterzentrale

Modellképek: wxcharts