Jön a tavasz: hétvégétől 18-20 fok!

Holnap hajnalban még hideg lesz, de már nem sokáig! Jön a tavasz!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Úgy tűnik, hamarosan beköszönt a tavasz, és elrakhatjuk a téli kabátokat végre. A következő napok azonban sajnos még igen hideg reggeleket, és hűvös nappalokat tartogatnak, ami nem túl kedvező a mezőgazdaság számára.

El lehet kezdeni vágni a centit, aki a tavszt várja, hiszen alig 1 hét múlva szinte “berobban” a tavasz! Jelenleg, amikor sokfelé még hózáporok keserítik életünket, nehéz elképzelni, hogy a jövőhéten már igen kellemes hőmérséklet várható, a modellfutások alapján bizony több fokkal az átlag fölé kúsznak majd a hőmérők higanyszálai!

Nézzük, hogy mi is várható.
Holnap, azaz vasárnap hajnalban még igen hideg idő lesz, az ország teljes területén fagy várható, átlagosan -6, -8 fok, ennél enyhébb csak a szelesebb, felhősebb Dél-Dunántúlon lehet, valamint a Pécs-Debrecen vonaltól délre, ahol a magasban enyhébb légtömegek várhatóak. A Kiskunságban és az Északi-Középhegységben viszont -10fok alá csökkenhet reggelre a hőmérséklet.

Jön a tavasz, hamarosan melegedés kezdődik és levehetjük a téli kabátot, de előtte még igencsak hideg lesz!
Jön a tavasz, de előtte még nagyon hideg lesz!

Hétfőn, és kedden még didergető hidegre ébredhetünk, -5, -7 fok körüli értékekkel a hidegebb, és -3, -4 fok körüli értékekkel az enyhébb területeken, ráadásul hétfőn viharos szél várható, de keddtől kezdve lassan emelkedik a nappali maximum hőmérséklet, a hét eleji 6-8 fokról fokozatosan 12-18 fokra.

A GFS előrejelző modell 850hpa-os (1500 méteres magasság) magasságra számolt hőmérséklet előrejelzése.

Szerdán még csak délnyugaton lehet érezni a felmelegedést, de péntekre már északkeleten is 10 fok fölé kúszik a hőmérők higanyszála. Szombaton pedig beköszönt az igazi, tavaszi idő, északkeleten ugyan még 12-13 fok várható, de az ország nagy részén 15fok feletti maximumok lesznek. Hétfőn pedig délnyugaton már 20 fok is lehet.

Egy erősen kimélyült ciklon hozza (néhány más légörvénnyel közösen) hazánkba a meleget, mely Izland térségében ver tanyát, majd lassan kelet felé halad, így tartósabban előoldalra kerülhetünk, míg az izlandiak számára, (akik 12 fokban is pólóban járnak) véget ér a kellemes időszak.

Borítókép forrása: Wxcharts.com/Tarkó Péter