Hétvégére betör a tavasz: 18-20 fok lehet a Dél-Alföldön!

Hétvégére betör a tavasz: 18-20 fok lehet a Dél-Alföldön!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

A sarki légörvény lassacskán elveszti a kontinensre gyakorolt hatását, ami számunkra a télies fordulatok végét jelenti, noha ettől még erősebb hidegfrontokra és akár hajnali fagyokra lehet számítani.

Áttekintő kép:

A hideg oka:

Jelenleg az átlag alatti hidegnek két fő okozója van. Az egyik egy magasnyomású képződmény, anticiklon, amely az Atlanti-óceánon helyezkedik el. Mivel a meleg levegő déli, délnyugati irányból áramolhat, komoly gátat szab neki. A másik probléma, amit többek között az anticiklon okoz, a ciklonok pályájában rejlik. Északon és keleten sorra érkeztek/érkeznek a légörvények, melyek hidegebb levegőt pumpálnak délre és hidegfrontjaik változékony időt okoznak, sőt az Adrián sorra mediterrán ciklonok keletkezését segítik elő, így hazánk is ennek a hatását tapasztalhatta többszöri hózáporok és fagyos éjszakák sorával.

Az átlagnál jóval hidegebb idő

Hétvégére beköszönt a tavasz!

Bár kitartóan vesztegelt az AC (anticiklon) az óceán fölött, a hét közepére elindul a kontinens belseje felé. Ennek összetett hatása lesz, ugyanis a ciklonok délebbi pályán indulnak majd el, illetve ezeknek a melegszektorában az anticiklon meleg levegőt hoz magával. A bonyodalmakon túl ez térségünkben száraz, napos és meleg időt jelent majd, ami a hétvégén 18-20 fok körüli tavaszt hoz.

Az átlagnál melegebb idő lesz
Hétvége tavasz 20 fok Alföld

Változékonyság, hullámvasút!

Sajnos ez még nem lesz stabil és egyenletes, ami a frontra érzékenyek számára rossz hír, ugyanis a ciklonok hidegfrontjai is elérik térségünket, záporos csapadékot okozva és a hőmérséklet is hullámzó lesz a következő héten.

Újból hidegebb levegő érkezik, de már nem ilyen mértékben.

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelző videó:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!

Mit jelent ez a Dél-Alföld számára?

A következő néhány nap, nagyjából szerdáig bezáróan még az átlagnál hidegebb lesz. Hétfőn és kedden erős lehet az északi szél és fagyhat is, sőt a hét első napján még hószallingózás is lehet.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Szerdától azonban déliesebbre fordul az áramlás és lassacskán melegebb levegő érkezik, átmenetileg nyugodtabb idő keretében. Napról napra néhány fokkal enyhébb lesz a délután és a fagyok is megszűnnek.

Hétvégén már 18-20 fok is lehet és a nap is sokat süthet. A szél mérsékelt marad. Amolyan igazi tavaszi időt hozhat a nyári időszámítás!

A következő hét első felében tovább melegedhet a levegő és délutánonként már 20-23 fok sem kizárt, az éjszakák is enyhülnek. A minimumok 5-7 fok körül lesznek.

A hét második felétől azonban hidegfrontok érik el hazánkat, melyek egyelőre úgy látszik, a téli időt nem hozzák vissza, de néhány fokkal hidegebb levegőt szállítanak, erős széllel érkeznek és zápor, eső kialakulhat!

Részletes 13 napos hőmérsékleti előrejelzés:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!

Térképek: wxcharts