Jövő héten 20-22 fok, majd újból hidegebb, csapadékos idő!?

Jövő héten 20-22 fok, majd újból a hidegebb, csapadékos idő!?

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

A hétvégi front után visszatér a meleg, ám már napok óta látszik az esélye az újabb markáns lehűlésnek, ami sok csapadékot is hozhat!

A Kiskunság sivatagosodik a szárazságban. Szilvási Tibor kollégánk képe

Európai áttekintő előrejelzés:

Hosszútávú hőmérsékleti animáció:

Kattints a piros “YouTube” ikonra!👇

Erőteljes melegedés jövő héten!

A szombaton érkező hidegfront után vasárnap és hétfőn még nagy területen lesz az átlagnál hidegebb a magasban. Ugyanakkor már ez is 10 fok feletti maximumokat jelent Közép-Európában, így hazánkban is. Ezt követően egy nagy kiterjedésű anticiklon téríti be a kontinens jelentős részét. A magas nyomású képződmény meleget is hoz majd, pontosabban a tőlünk észak, északnyugatra örvénylő ciklonok pumpálnak eleinte melegebb levegőt délies áramlással, ami sokfelé április végére emlékeztető kellemes meleget hoz majd.

Az átlagnál melegebb lesz

Visszatérhet a hidegebb idő, sok csapadékkal?!

A folytatás még meglehetősen képlékeny. Ugyan abban a legtöbb számítás egyetért, hogy egy anticiklon épül ki az Atlanti-óceánon, ami a ciklonok pályáját keletebbre helyezi. Az eddig Nyugat-Európát legfeljebb súroló ciklonokat követően a térség aktív lesz a légörvények terén, melyek sorozatosan keletkeznek és hideget rántanak le északról. Ám abban még jelentős eltérések mutatkoznak, hogy a hideg mekkora területet ölel majd fel, illetve a határa hol húzódik majd. A legtöbb számítás szerint hazánk a határon húzódna, így a frontok érintenének minket, a hőmérséklet hullámvasutat játszhat és több alkalommal eshet jelentős csapadék, lehet zápor, zivatar, sőt egyes számítások a hegyekben havat is vizionálnak!

A friss számítás szerint a határon lehetünk
A reggeli frissítés alapján érint minket is a hideg
Csapadékos két hetet vár a GFS modell

A GFS fáklya-diagramja jobban mutatja az esélyeket. Ugyan a szórás viszonylag nagy, azért az látszik, hogy csapadékos időjárásunk lesz jó eséllyel (az ábra alsó szakasza) és lehűlés, illetve hőmérsékleti hullámzás következhet. A piros vonal a sok éves átlag, a vastag zöld a fő modellfutás, a vastag fehér pedig a különböző eps tagok átlaga.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Részletes hazai előrejelzés:

Szombaton eleinte változóan felhős idő lesz, több órás napsütéssel,  élénk déli széllel. A minimumok 0 és 6, a maximumok 12 és 20 fok között lesznek. Délután hidegfront érkezik élénk széllel, záporokkal, zivatarokkal.

Vasárnap és hétfőn hajnalban újból többfelé fagyhat. -4 és 3 fok között lesz. Napközben napos, változóan felhős idő lesz, vasárnap északon eleinte eshet. A szél mérséklődik. A maximumok vasárnap 6-12, hétfőn 8-16 fok között lesznek.

Kedden és szerdán napos idő lesz, legfeljebb időnként zavarhatják felhők a napsütést. A légmozgás mérsékelt lesz. Hajnalban 0-6 fok lesz, napközben 13-22 fok körül.

Jövő hét 22 fok hideg csapadékos idő

A bizonytalanabb periódus:

Csütörtökön hidegfront érkezhet megerősödő északias széllel és akár jelentős csapadékkal. Záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Fagyni nem fog, de délután visszaesnek a hőmérsékletek a front mentén.

Péntektől kezdve a hullámzó frontrendszer határozhatja meg időjárásunkat, így ekkortól sokfelé készülhetünk jelentősebb csapadékra, akár minden nap, záporokra, zivatarokra és a melegedés is mérséklődhet.

Térképek: wxcharts