MetKép

Másodfokú figyelmeztetés: jelentős lehűlés, havazás, viharos szél!

Az esti óráktól kezdve északnyugat felől egy gyors mozgású, markáns hidegfront érkezik. Órák alatt 10-20 fokos lehűlést okozva. A front előtti órákban 13-20 fok körüli maximumra van kilátás Az északnyugati szél a hidegfront hatására megerősödik, viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések elérhetik a 70-90km/h-t, ezekre főként a Bakony, Budai-hegység, Balaton térségében számíthatunk, de akár e feletti érték sem kizárt.
A légmozgással természetesen sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat, kedd hajnalra fagypont körüli hőmérsékletekre számíthatunk az ország jelentősebb részén.
A csapaék az esti órákban érkezik északnyugatról, melynek haladási iránya délkelet, kelet lesz.

Havazás: Az ország nagy részén kell téli csapadékra számítani. A Dunántúl jelentős részén havazásra, illetve északkeleten is. Csupán az ország középső része lehet az a terület ahol nem várható havazás, vagy csupán látványhavazás. Másutt legalább átmeneti fehéredés meglehet, de a hegyekben 2-5cm hó is várható. Legnagyobb eséllyel Zalaegerszeg- Bakony- Miskolc vonalán. A Bakony, Budai-hegység területén hófúvásra is számíthatunk!

Borítókép: Tarkó Péter

Ez is érdekelhet!  Holnap hidegfront: heves zivatarokkal!