Jövő hét: néhol egy havi csapadék, akár 15cm hó!

Jövő hét: néhol egy havi csapadék, akár 15cm hó!

A hosszan tartó aszályos időnek a kedd vethet végre véget és országszerte jelentős csapadékot hozhat.
Egy hidegfront, majd egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el térségünket, melynek kapcsán már hétfő este is eshet az eső nyugaton és a Kisalföldön, ahová már elkél a csapadék.
Kedden újabb hullámokban érkezik majd, ami keleten és a Duna-Tisza közén záporos, zivataros lesz eleinte, nyugaton viszont havas eső, hó veszi át az eső helyét. Összességében szerda délig országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullhat, általában 15-30mm, de északon és a Bakonyban, valamint a Kisalföldön 40-50mm is eshet. A hegyekben, főleg a Bakonyban, majd a Budai-hegyekben és az Északi-középhegységben ez a csapadék zömében hó lehet, így ott akár tetemes mennyiségű is hullhat. Jelenleg nehéz pontosat mondani a várható hóvastagságról hiszen a talaj már melegebb, mint télen, ám úgy néz ki 10-15cm hó a hegyekben, majd később északkeleten is leeshet, de egyes forgatókönyvek szerint, ennél jóval több is hullhat 600m felett.
A hét hátralevő részében eleinte északon és keleten, majd záporok, hózáporok formájában országszerte eshet még némi csapadék, ám ez már inkább lokális jelleggel haladhatja meg az 5mm-t. Ezzel együtt a hét végére sokfelé eshet, akár egy havi csapadék is!

Jövő hét csapadék hó
Az icon modell csapadéktérképe péntekig
A GFS térképe szombatig

Az alábbi videón a csapadék alakulása és fajtája látható. Kék a hó, zöld az eső:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Előrejelzési térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek