Hétvégén újabb ciklonok: akár jelentős esőzés, majd melegedés!

Hétvégén újabb ciklonok: akár jelentős esőzés, majd melegedés!

Folytatódik a változékony időjárás, sok eső eshet, és végre lassú melegedés kezdődik!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!❤👇

Éppen csak elvonul térségünkből a tetemes mennyiségű havat, illetve az alacsonyan fekvő helyeken, esőt maga mögött hagyó ciklon, de már a láthatáron a következő légörvény.
Marad a változékony időjárás, egy magassági teknő okoz többfelé záporokat, hózáporokat és néhol az ég is megdörrenhet. Alapvetően az átlagnál több fokkal hidegebb lesz, napközben csütörtökön 10, pénteken és szombaton 15 fok körül tetőzhet a hőmérséklet. Utóbbi napokon leginkább keleten, északkeleten lehet elszórtan záporra számítani.

Szombat este egy csapadékzóna éri el térségünket dél felől, ami egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódik. Főként a déli megyékben újabb jelentős mennyiségű csapadék hullhat, 5-15mm közötti mennyiség, de máshol is eshet 1-7mm. Ezzel együtt vasárnap az esős időnek köszönhetően szinte országszerte 10 fok alatti maximumok lesznek.

Görögország térségében egy újabb ciklon mélyül ki, melynek pályája még bizonytalan, de valószínűleg tőlünk keletebbre vonul majd el. Ennek ellenére felhőzete érinti hazánkat és akár jelentősebb mennyiségű esőt is hozhat. Egyelőre nagy a modellek közti szórás, hiszen egyes számítások szerint délen és keleten akár 20-40mm eső is eshet, míg mások szerint csak 5-10mm.
A ciklon mögött melegebb levegő áramlik fölénk, így a jövőhéten már a februárból márciusba csöppenhetünk, végre megérkezhet a tavasz, még akkor is, ha visszafogottan. Záporok, zivatarok szórványosan valószínűnek, és a napsütés mellett 14-16 fokos hőmérsékletekben lehet részünk, de délen, délkeleten a hét közepétől 17-18 fok sem kizárt, ami még mindig átlagos, vagy inkább kicsivel hidegebb.

Hétvégén ciklon eső meleg
Az ECMWF modell a következő 10napban ennyi csapadékot vár
A GFS modell reggel 6 órás frissítés ennyit.
Az éjjeli kép lényegesen többet

Ha a GFS fáklyát megnézzük, látható, hogy csapadékosabb időszak jön, bár igen nagy a szórása. Ez az ábra alsó része. Fölötte a hőmérsékletek nem túl biztatóak. Viszonylag kis szórás mellett átlagos, vagy annál hidegebb értékeket olvashatóak le.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55146

Csapadéktérkép: wxcharts