Jövő hét végétől már 20-23 fokos tavasz is lehet?!

Jövő hét végétől már 20-23 fokos tavasz is lehet?!

A hosszú hideg periódus után végre esély nyílik a tavaszi időre!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

A következő napok időjárása még nem mondható tavasziasnak, hiszen a hőmérsékletek jó indulattal is március elejinek mondhatók. A hétvégén ráadásul egy mediterrán ciklon csapadéktömbje is elér minket, ami akár 20-25mm esőt is hozhat, miközben a maximumok 10 fok alatt lesznek.
A jövő héten lassú melegedés kezdődik, ami már-már időszerű lenne. A hét közepéig elérhetjük a 15-16 fokos “meleget” is, miközben szórványosan záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Eddig még nem sok bizonytalan van az időjárásban, majd itt kezdődnek az izgalmak.

Tarkó Péter, Metkép

A modellek ebben a tekintetben sajnos nincsenek összhangban, ezért érdemes két részre osztva elemezni a várható folytatást.

GFS: 2 havi csapadék és hűvös!

A kevésbé csábító a GFS amerikai hosszútávú modell előrejelzése, ami egy hidegfrontot és több mediterrán ciklont is vár a hét végére és hiába lenne melegebb a magasban, az eső miatt 10-16 fok lenne a legmelegebb órákban és az ismétlődő intenzív esőzésekből, zivatarokból néhol közel 2 havi csapadék is eshetne. Ez a modell is vár tavaszias időt, ám 10 napon túl, ami már nehezen belátható időtáv.

Pár csepp eső

GDPS, ECMWF: 20-23 fok, kevesebb csapadék!

Ezen két modell már egy kicsit tavasziasabb hangulatban van. A hét második felében ugyan ők is számolnak egy gyenge hidegfronttal,  ám ellentétben a GFS-sel, nem keletkezne ciklon a front után, így a spanyol légörvény napos, gomolyfelhős idő mellett erős melegadvekciót hozna hozzánk. Ez azt jelenti, hogy szombattól, akár 20-23 fokos tavaszi meleg is lehet.

Jövő hét 25 fok tavasz
https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

De mik a realitások?

Alapvetően mind a két oldalnak megvannak a maga kiugró értékei. A GFS fáklya-diagramot elemezve láthatjuk, hogy a vastag zölddel jelölt főfutás, ami a fentebb jelzett mediterrán ciklont várja, jóval kiugróbb a többi, úgynevezett eps tagnál. Az ábra alsó részén a csapadékban ez jól megmutatkozik. Ugyanakkor a hőmérsékletek terén kisebb a szórás és a kiugró érték. Nagyjából eszerint 16-20 fok között lehet a reális érték és a csapadék is valószínűleg jóval kevesebbnek igérkezik majd.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Csapadék és 850hPa hőmérséklet
Csapadék és 2m hőmérséklet

Az ECMWF modell hasonló diagramját áttekintve felül a hőmérsékletek, alul a csapadék látszik. A hőmérsékleti ábrán a kék jelöli a nagyfelbontásút, ami a főfutásnak felel meg, míg a vastag sárga a különböző tagok átlaga és látszik a legmagasabb és legalacsonyabb értékek közötti szórás is. Ez az ábra a hőmérséklet terén kiugró, hiszen a nagyfelbontású szinte a legmagasabb érték a tagok között, ellenben az alatta lévő ábrán egyáltalán nem vár csapadékot, míg a többsége az eps tagoknak igen.
Ebből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg a fentebb felvázolt szinte nyári idő kevésbé lesz meleg. 17-20 fok között mozoghat a realitás és záporok tehetik változékonnyá az időjárást.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

Fáklya diagram: wetterzentrale

Csapadék: wxcharts