MetKép

Holnap: Zivatarok, jégeső, viharos szél!

Holnap délután zivatarok alakulnak ki, jégesővel, viharos széllel érkeznek!

Egy hidegfront hatására labilizálódik a légkör felettünk, és ismét záporok, zivatarok alakulnak ki, melyeket jégeső, és viharos szél kísérhet! Az intenzívebb cellákból nagy mennyiségű eső várható, lokálisan 5-15mm csapadék is hullhat, rövid időn belül.

Vasárnap, a déli óráktól elsősorban északkeleten erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és egyre többfelé várható csapadék. Az erősebb zivatarok 16 óra körül alakulnak ki, ekkor még kellő energia áll rendelkezésre, majd a késő délutáni órákban lassan gyengülni kezdenek, és este már csak gyenge zápor lehet.

A délnyugati országrészben, a határ mentén Szlovénia irányából besodródhatnak zivatarok, ezek várhatóan kevésbé hevesek lesznek, mint az északkeleti cellák, de szélerősödés, esetleg apró szemű jég kísérheti őket!

Térkép: MetKép / Tarkó Péter

Ugyan a szélnyírás kellően magas lesz, de a viszonylag kevés hozzáférhető energia miatt kevéssé valószínű szupercellás koonvekció, azonban ennek ellenére nem zárható ki szupercellák létrejötte, elsősorban az északi, északkeleti határ széles sávjában. A relative magas örvényesség kedvez tubák kialakulásának, így érdemes figyelni a felhőalapot.

A zivataroktól eltekintve kellemes meleg lesz, hogy mennyire, arról itt írtunk!

Borítókép: MetKép / Sütő Máté

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős szombat, elszórtan lehet záporeső, zivatar