Betör a tavasz: 23-25 fok, akár heves viharok is lehetnek!

Betör a tavasz: 23-25 fok, akár heves viharok is lehetnek!

A jövő hét időjárása már tavaszi, sőt a második felében nyár eleji idővel érkezhet. A hét elején még átlag alatti hőmérsékleteket okozó nagy mennyiségű hideg levegő fokozatosan Északnyugat-Európa felé távolodik, miközben Afrika felől a meleg lassacskán behatol a kontinensbe.

Tavasz meleg vihar
Átlagnál hidegebb idő hétfőn
Átlagos idő szerdán

A hét közepéig hazánk semleges nyomási zónába kerül, miközben délnyugat felől egyre melegebb, ugyanakkor nedves légtömegek érik el térségünket egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy szerdára már 16-21 fokig melegedhet a hőmérséklet, ám zivatarokkal tarkított lehet az idő, míg a hét elején inkább záporos, esős jellegű csapadékra készülhetünk. A zivatarok jellemzően nem lesznek hevesek, de a lassan mozgó cellákból a magas nedvesség miatt, akár jelentős mennyiségű csapadék is kihullhat egy-egy adott ponton.

Csapadék szerdáig

Csütörtöktől újabb mediterrán ciklonok képződnek, és erőteljesen labilizálják a légkört térségünkben, miközben meleg levegőt szállítanak fölénk. Ennek köszönhetően csütörtökön a szerdainál melegebb lesz, délen akár 23-25 fok is, ám a zivatarok nagyobb területet érinthetnek és erősebbek lesznek. Jellemzően a felhőszakadás lehet a főbb veszélyforrás és a viharos szél.

Pénteken egy hullámzó hidegfront okozhat többfelé zivatarokat. Mivel napközben továbbra is meleg lesz, főleg délen 20-24 fok, akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak nagyobb jéggel, felhőszakadással és szélviharral, ám mivel ez még távol van, jelentős a bizonytalansága.

A hétvégén is marad a tavaszi időjárás, szombaton országszerte 20 fok körüli, fölötti hőmérsékletekre van kilátás, és délen akár 24-25 fok is lehet, egyes számítások alapján néhol ezt is meghaladhatják a maximumok. Záporok, zivatarok elvétve fordulhatnak elő. Vasárnap 13-16 fok köré mérséklődik a nappali hőmérséklet.

Szombat


Vasárnap

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős szombat, elszórtan lehet záporeső, zivatar