Délutántól akár heves zivatarok: felhőszakadás, nagyobb méretű jég!

Délutántól akár heves zivatarok: felhőszakadás, nagyobb méretű jég!

Hazánkat egy hidegfront szakítja ketté, ami a reggeli órákban a Dunántúlon a vártnál kissé erősebb konvekciót produkálva zivatarokkal indított.

A jelenlegi műholdképen jól látszik a kettősség:

https://hu.sat24.com/hu/hu/visual

Napközben a front felhőzete átmenetileg megreked. A keleti országrészben napos, meleg idő lesz, így ott kellő mennyiségű energia valószínű, ami a késő délutáni órákban az érkező nedvességgel, akár hevesebb, főleg nagyobb jéggel és viharos széllel kísért zivatarokat eredményezhet.
Az ország dunántúli területei fölött napközben végig erősen felhős lesz az ég, csak rövid időre bújhat elő a nap, az is főleg délnyugaton, így itt kevesebb lesz a hasznosítható energia. Ennek ellenére a paraméterek kedveznek a délnyugati és déli területeken délutántól a szupercellás jellegű zivataroknak, melyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég és viharos szél kísérhet.
Az ország déli, délkeleti részei késő délutántól lehetnek mozgalmasak. Némi esély van besodródó szupercellás zivatarra, ám itt este sokkal inkább a rendszerbe szerveződött zivatarok hozhatnak izgalmakat. Ezeket 70-90km/h-s szél, kisebb jég és felhőszakadás kísérheti. Az esetlegesen kialakuló rendszer éjszaka halad tovább északnak, így a Dunától keletre, akár villámfényes éjszaka is lehet.
Elszórtan a fentebb nem említett területeken is lehet zivatar, a legkisebb eséllyel északnyugaton.

Megj.: a helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt, hiszen a középszintű kiszáradás mértéke (ami a legutóbb is betett a zivataroknak), illetve a felhősebb idő (kevés energia) jóval gyengébb kimenetelt is hozhat.

Kísérőjekenségek (sárga):
intenzív csapadék (15-20mm)
-erős, esetleg viharos szél (45-65km/h)
-kis méretű jég (<1cm)

Kísérőjelenségek (narancs vonaltól délre):
felhőszakadás (20-40mm)
-viharos szél (65-90km/h)
-kis valószínűséggel nagyobb méretű jég (1-2, esetleg >2cm átmérő)
-sűrű villámlás

Heves zivatarok felhőszakadás jég

Borító: Jakab Gyula Csaba

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak