MetKép

Zivatarok érkeznek éjszaka, akár záporos zivataros rendszer is kialakulhat!

Továbbra sem nyugodt, nyárias arcát mutatja időjárásunk. Hazánk időjárását továbbra is egy Nagy-Britannia térségében örvénylő ciklon áramlási rendszere folyásolja be. A Mai nap folyamán enyhébb, éjszakától, hajnaltól a magasban ismét kissé hűvösebb, holnap a késő délutáni óráktól ismét enyhébb levegő áramlik Magyarország térsége fölé. (A változatosság kedvéért hétfőn egy hazánk felett átvonuló légörvény mögött ismét hűvösebb levegő érkezik, erről a későbbiekben tájékoztatjuk olvasóinkat).

Zivatar Kecskemétnél (Szilvási Tibor fényképe)

Zivatarok kora este!

A délutáni órákban a Dunántúlon már többfelé lehet zivatar, majd a késő délutáni óráktól kezdve a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl déli részein kezdődik zivatar képződés. A cellák északi, északkeleti irányba fejlődnek tovább, kisebb zivatarrendszerekben vonulhatnak a Jászság, majd az Északi-Középhegység térsége fölé.

Az UM modell előrejelzése a délutáni, késő délután órákra.

A kora este kialakuló zivatarokat többnyire erős, esetleg viharos széllökések, intenzív, néhol felhőszakadás erősségű csapadék és apró szemű jég kísérheti. A zivatarok északfelé vonulva nagyobb területet érintő csapadékrendszerré állhatnak össze, nagyobb területen okzova esőt, záport, zivatart. Ekkor a főbb veszélyforrás az intenzív csapadék lehet.

A Lengyel UM modell az éjszakai csapadékrendszert az Alföld déli részeire várja.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által futtatott WRF modell az éjszakai csapadék súlypontját jelentősen északabbra, a Jászság főlé prognosztizálja.

Az éjszakai csapadékrendszer mindenbizonnyal a Tisza tágabb térségét, és az Alföld északi harmadát érintheti nagyobb területen, emellett viszont elszórt zivatarok máshol sem zárhatók ki, főként a Duna-Tisza köze tágabb térségében és keleten.

Hajnaltól újabb hullámban zivatarok!

Kora hajnalra az éjszaka kialakult zivatarok jelentős része lecseng, többnyire eső, zápor fordulhat elő északon. Ezt követően a hajnali, vasárnap ismét, több hullámban érkezhetnek zivatarok, főként a Dunától keletre eső területeken. A vasárnap várható zivatarokról hamarosan friss elemzéssel jelentkezünk, addig is kövessék figyelemmel a zivatarra vonatkozó előrejelzéseinket!

Borítókép: Kovács Ferenc