Zivatarok, viharos szél, jégeső, felhőszakadás holnap!

Zivatarok, jégeső, felhőszakadás várható pénteken!

A mai, csütörtöki naphoz hasonlóan pénteken is zivatarok kialakulására lehet számítani, azonban ezúttal a Tiszántúl kimarad.

Holnap napközben a Dunántúlon, és az Északi-középhegység területén ismét labilizálódik a légkör, és a délután folyamán egyre több helyen alakulnak ki zivatarok. Késő délutánig északon, valamint a nyugati határvidék közelében kell nagyobb számban számítani csapadékra, de elszórtan máshol is kialakulhat, majd északnyugat felől erősebb, szervezettebb zivatarok várhatóak.


A légkör alsó rétegeinek kiszáradása miatt nagyobb számban alakulhat ki jégeső, mely1-2cm közötti jégszemekből áll majd, ennél nagyobb jégre kicsi az esély. Az intenzívebb cellákat viharos szél kíséri!
A késő délutáni órákra az addigra megerősödő szélnyírás (a nyugati, északnyugati határszélen 10m/s körüli) támogatja a szervezettebb zivatarok létrejöttét, elsősorban nyugaton, északnyugaton multicellás, kis eséllyel hibrid szupercellás konvekció is lehet.
Napnyugta után a zivatarok gyorsan veszítenek erejükből.

Zivatarok, jégeső, felhőszakakadás és viharos szél!
Térkép: MetKép / Tarkó Péter

Összefoglalva:
A déli óráktól a térképen jelzett területeken egyre többfelé várhatóak zivatarok, melyeket jégeső, és viharos szél kísér! Késő délutántól északnyugaton gyengén szervezett zivatarrendszer is kialakulhat, majd az éjjel első felében megszűnik a csapadéktevékenység.

Borítókép: MetKép / Sütő Máté

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső