Piros figyelmeztetés: orkán erejű 120km/h-s szélvihar, nagy jég!

Piros figyelmeztetés: orkán erejű 120km/h-s szélvihar, nagy jég!

A délutáni órákban egy hidegfront éri el térségünket, melynek nyomán heves, akár pusztító erejű viharok is lehetnek. Eleinte nyugaton, az Alpokalján alakulhat ki zivatar, melyek között izoláltabb szupercellának is megvan az esélye. Ezek a Bakony és a Balaton térsége felé haladnak, majd késő este, ejjel a fővárost is elérhetik. Kis eséllyel lehet bennük nagy méretű jég (>2cm), viharos szél (80-100km/h) és felhőszakadás.
A második és egyben jóval erősebb hullám a délnyugati és déli országrészből indulhat el. Magas lesz a szélnyírás és sok lesz az energia, ami kedvez a heves szupercelláknak. Főként Baranya és Bács-Kiskun megye déli, délnyugati részein lehetnek heves szupercellák, melyeket nagy méretű jég (akár 3-5cm), orkán erejű szél (110-120km/h, vagy ezt meghaladó) és felhőszakadás  (20-35mm) kísérhet. Némi esély mutatkozik mezociklonális tornádóra is, de nem sok.
Ettől keletre valószínűleg rendszerré állnak össze a zivatarok. A legfőbb veszélyt majd a szél jelenti, ami a pirossal jelölt területeken 110-120km/h-t is elérheti, míg a narancssárga jelölésű vidéken 100km/h körül lehetnek a max lökések, ugyanakkor főleg este és az éjszaka első felében Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben nagy méretű jég és felhőszakadás sem kizárt. Késő éjszaka kelet felé távozik a zivatarrendszer, nyomában a keleti, északkeleti részeken viharos szél, kisebb méretű jég és felhőszakadás lehet! Érdemes velünk követni az eseményeket, ugyanis akár nagyobb károkat okozó viharok is lehetnek ma!

Piros figyelmeztetés orkán szél jég

A hivatalos figyelmeztetés az OMSZ oldalán található meg!

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső