Szupercellák, zivatarrendszer érkezhet: nagy méretű jég, 100km/h-s szél!

Szupercellák, zivatarrendszer érkezhet: nagy méretű jég, 100km/h-s szél!

A délutáni órákban eleinte északon, illetve a Pécs-Miskolc vonalon, majd a nedvesség érkeztével nyugaton és estétől már a Tiszántúlon is kialakulhatnak zivatarok.
Magas lesz a szélnyírás, ugyanakkor a nedvesség viszonylag kevés, ami nagy területen gátat szabhat a zivatarképződésnek. A legtöbb energia a déli országrészben és a Tiszántúlon lesz.
Mivel a paraméterek elégséges hozzá, szupercellák is kialakulhatnak, illetve nyugaton besodródhatnak a határon. Ezekre legtöbb esély az Alpokalján, a Pécs-Miskolc széles sávjában, és a Tiszántúl déli részén van. Ezeket a viharokat károkozó szélroham (80-100km/h), nagy méretű jég (2-5cm) és intenzív csapadék kísérheti.
Késő este, éjszaka a csapadék súlypontja az ország északi felén és a Tiszántúlon lesz. Ezeken a területeken MKR (zivatarrendszer) is kialakulhat, nagyjából a Tisza vonalától. A viharokat akár nagyobb méretű jég (>2cm), viharos szél (70-90km/h) és felhőszakadás intenzitású csapadék is kísérheti.

Fontos megjegyezni, hogy a térképen jelölt területeken nem 100%, hogy minden település, minden utcáját érintik a zivatarok, azaz lehet, hogy Pista bácsi kukoricája szárazon marad, míg Pali bácsi búzáját elveri a jég. Legyünk erre tekintettel, ez lokális jelenség, nem országos! 😉

Szupercella zivatarrendszer jég szél

Borító: Kocsis Zsolt

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!