Jelentős csapadék, akár 30-80mm eshet hétvégéig!

Jelentős csapadék, akár 30-80mm eshet hétvégéig!

A forró, aszályos hetek után egyre inkább a csapadékos napok felé hajlanak a modellek a hét második felétől. Szerdán egy hidegfront okozhat heves zivatarokat, főleg a Dunától keletre, akár nagyobb méretű jéggel és 100km/h-t meghaladó széllel, csütörtökön hullámot vet a front és a Tiszántúlon valamint északkeleten eshet jelentősebb mennyiségű csapadék.
Pénteken újabb hidegfront teszi látogatását, ami országszerte több hullámban okozhat heves zivatarokat. Szupercellák és akár zivatarrendszerek is kialakulhatnak, melyeket nagy jég, szélvihar és nagy területen felhőszakadás is kísérhet a jelenlegi számítások szerint.
A hétvégén egy hidegcsepp és érintőlegesen egy hidegfront koprodukciója hozhat országszerte nagy számban zivatarokat. Elsősorban az időjárási helyzetet figyelembe véve a felhőszakadás lehet a legfőbb veszélyforrás.
Országszerte aszályos hónapokat tudhatunk magunk mögött, így a nagy területen jelentősnek mondható csapadék életmentő lehet.
Azt fontos megjegyezni, hogy ez is konvektív csapadékból valószínű, azaz záporok, zivatarok hozzák majd, így a területi eloszlása sajnos továbbra is bizonytalan és kimaradhatnak részek az esőből!

A GFS reggeli csapadék előrejelzése vasárnapig
Csapadék hétvége
A friss GFS előrejelzés. Valamivel kevesebbet vár.

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek