Hosszútávú előrejelzés: 34-36 fok, majd viharokkal hidegfront!

Hosszútávú előrejelzés: 34-36 fok, majd viharokkal hidegfront!

Ma reggel még a Bükkben fagyott, ám vasárnap már a 35 fokot is elérheti vagy meghaladhatja a csúcs érték. A hét közepén azonban újabb hidegfront igyekszik “évszakváltani”.

Európai összefoglaló előrejelzés:

Tőlünk északra egy erős ciklon örvénylik, mely egyre távolodik és kevésbé tud már hideget szállítani hozzánk. Eközben egy anticiklon épül ki Dél- és Közép-Európa fölött, amibe dél felől egy  briteknél örvénylő ciklon szállít meleget. Ennek köszönhetően néhány napig ezeken a területeken újra hőség lesz, míg északon és nyugaton marad a szeles, esős és őszies időjárás.
A ciklon fokozatosan halad majd kelet felé és hullámzó hidegfrontja a jövő hét második felére már hazánkon is teljesen áthalad, noha addig még többször hullámot vet. Nyomában tőlünk északra jelentős csapadék hullhat, míg nálunk és nyugati szomszédjainknál heves zivatarok is lehetnek.

Újabb hőhullám, de ez már rövidebb

Egy messzi-messzi galaxisban…

Avagy csak Európában a távoli jövőben, már ami az időjárási modellek megbízhatósága szempontjából távoli. A folytatás ugyanis még nincs kőbe vésve, de a nyárkedvelők számára nem tűnik pozitívnak a helyzet. A skandináv térségben egymás után képződő ciklonok számunkra hűvös, változékony időt jelentenek, ugyanakkor az atlanti régió délebbi részei is ciklongyártásba kezdenek, így az ipar hideg és meleg oldalai viaskodnak majd a területért. Ez magyarul annyit jelent, hogy ugyan a modellek jelenleg a hűvösebb, inkább őszi idő felé hajlanak, a meleg még behullámozhat, sőt a statisztikákból fakadóan valószínűleg még lesznek meleg napjaink, de nem kizárt, hogy jövő héten a tipikus nyár le lesz zárva!

Látszik a hőmérsékletekben való visszaesés, de a nagy szórás ellenére is még az átlag fölötti értékek valószínűsége a nagyobb.

Részletes hazai előrejelzés:

Pénteken a hajnal még hűvös lesz, 7-15 fok valószínű, majd napközben már gyorsan melegszik a levegő. A napos, változóan felhős időben délutánra 26-31 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton tovább melegszik a levegő és a péntekihez hasonló időnk lesz. Sokat süt majd a nap és csak időnként zavarhatják felhők a napsütést, elsősorban a Dunántúlon. Reggel 10-16 fok, délután 27-33 fokkal.

Vasárnap még az ország döntő részén napos idő lesz, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, csupán nyugaton lehet több a felhő. Reggel 11-17, délután 28-35 fok lehet.

Hétfőn már érezteti hatását a hidegfront, melynek nedvesebb levegője eléri a nyugati területeket már a délutáni órákban. Zápor, zivatar elsősorban itt és északon lehet. A minimumok 12-17, a maximumok 30-36 fok között lesznek.

Kedden és szerdán már hazánk felett hullámzik a front és többször is visszahullámozhat, ami megnehezíti a pontos előrejelzést. A maximumok 21 és 30 fok között lesznek. Főleg kedden hajnalban és délelőtt heves zivatarok sem zárhatóak ki, de napközben és szerdán is lehet zápor, zivatar.

Csütörtökön már országszerte mérséklődik a meleg. Nyugaton 22-26 fok, délkeleten 27-29 fok valószínű. Elszórtan zápor kialalulhat.

Hosszútávú előrejelzés vihar hidegfront

Hőtérkép: wxcharts

fáklya-diagram: wetterzentrale