MetKép

Folytatás: csapadékosra fordulhat időjárásunk!

Folytatás: csapadékosra fordulhat időjárásunk!

A hosszú tartósan száraz időt követően némi változást figyelhetnek meg a szemfülesebbek az időjárási modelleken, ugyanis makroszkopikus szinten átrendeződik az időjárás a jövő héten. Ez emberi nyelven annyit jelent, hogy az eddigi száraz időt okozó magasnyomású képződmény, az anticiklon elfarol innen és helyette az alacsony nyomás lesz a domináns.
Ezt jelenleg minden időjárási modell látja, bár a változás pontos időpontja igen változatos, akár csak a fogadtatása, hiszen az aratók valószínűleg nem várják úgy az esőt, mint akik a földeket beművelnék, de keményebb, mint a pesti aszfalt.

A változás szele, avagy érkezik az eső:

A lenti videóban látható lesz, hogy mi is történik, avagy történhet majd a következő két hétben, ami miatt enyhülhet az aszály.
Kezdetben a kontinens középső területei fölött, nálunk is egy anticiklon dominál, míg ettől nyugatra és délre ciklonok, mediterrán ciklonok változékony időt hoznak. A hétvégére azonban az anticiklonunk megunja a térséget és kelet felé barangol, míg a borús angolok fölött egy anticiklon kezd kiépülni, így ott is esély nyílik az évi 2 napnyi derült időt kiélvezni. Ekkor még északon egy nagydarab ciklon fickándozik, majd az angol magasnyomású barátunk kiszorítja Európáról, illetve északról is ráterjeszkedik egy jókora anticiklon.
Ekkor az atlanti térség továbbra is aktív marad, részben köszönhető az exhurrikánoknak, akik amerikai stílusukkal felkavarják a légkört. Míg itt képződnek a ciklonok, az északi részeket blokkolják az anticiklonok (mint valami háború 😀 ). Egy kis fizikai kompromisszumként a légörvények a kontinens délebbi részein landolnak, ráadásul a mediterrán térséget is megkavarják, ott is elindul a ciklongenezis (fialja a térség a ciklonokat). Nos, itt jövünk mi a képbe, ugyanis ezek a ciklonok hozhatnak hozzánk jelentős csapadékot is. Fontos a feltételes mód, hiszen a pályák módosulása drasztikus változást jelenthet és megszívathat mindenkit, mint ahogyan azt már többször is összehozta.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇❤

Mit mond az európai globális modell (ECMWF)?

Az alábbi európai valószínűségi (anomália) térképeken az látható, hogy az adott hét mennyire tér el az átlagtól pozitív vagy negatív irányba csapadék terén. A mostani hetünk jóval szárazabb, bár ezen nem hiszem, hogy sokan meglepődtek, hiszen viszonylag nehéz a 0-nál szárazabbat produkálni.

A következő két hét azonban végre letette a piros ruhát a mosásba. Jövő héten már átlagos vagy nyugaton annál valamivel csapadékosabb időnk lehet, míg az azt követő hét országosan átlagos lehet a jelenlegi valószínűségi számítások szerint. Szokatlan érzés 2021-ben.

Mit mond az amcsi globális modell (GFS)?

Szerencsére a GFS is unja már a napsütést, így a hónap közepe tájékán, tehát a jövő héten változást szimatol. A fáklya-diagram a modell különböző számításai eltérő súlyozással. Azon túl, hogy belemennénk mi-micsoda, elég csak annyit látni, hogy valamivel hűvösebb, ugyanakkor csapadékosabb idővel számol.

forrás: wetterzentrale

2 hét alatt a mostani frissítése az ország egy részére jó sok esőt vár, ám ez majd a mediterrán ciklonok pályáján áll vagy bukik.

Csapadék időjárás előrejelzés szeptember

ECMWF térkép: omsz

GFS térkép: wxcharts