MetKép

Folytatás: őszi hűvös után újabb “hőhullám”!?

Folytatás: őszi hűvös után újabb “hőhullám”!?

A nyár nem akar eltűnni az életünkből, sőt még az ősz első felében is dominánsként viselkedik. A csütörtökön érkezett hidegfront után a hétvégén kellemes, kora őszi időnk lesz, vasárnap délután főként délen eshet az eső is.
Ezt követően a jövő héten egy ciklon hátoldalán az átlagnál 6-8 fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk, ami 20 fok alatti maximumokkal és akár az első hajnali fagyokkal kecsegtet számunkra. Ebben az időszakban országos jelentős csapadék esélye nem sok, de kisebb eső bárhol lehet.

Előrejelzés ősz hőhullám

Ami viszont sokkal inkább érdekes és némileg aggasztó is, az egy újabb “hőhullám”. Az idézőjel is sugallja, hogy már nem a nyári 40 fokos pusztulat, de így is jelentős melegedés érkezhet egy anticiklon és egy atlanti ciklon előoldalának közreműködésével. Ennek a mértéke és a hossza egyelőre elég széles határok közt mozog, de mind a GFS, mind az ECMWF modellek számolnak vele a hónap utolsó hetétől.

Ha az alábbi néhány hét valószínűségi anomáliáját megnézzük látható, hogy az ECMWF szerint az előttünk álló héten jóval hidegebb lesz az átlagnál, ám az azt követő 2 hétben néhány fokkal melegebb lesz.

Ez jól korrelál a GFS fáklya-diagramjával, ami szintén az átlagnál melegebbet vár ebben az időszakban, illetve erősen felfelé szór.

Forrás: wetterzentrale

Az anomália térkép alapján is az átlagnál több fokkal melegebb lehet.

A hónap utolsó vasárnapján már átlag feletti értékekkel számol a GFS
Október első hetében is az átlagnál melegebbet vár jelenleg

Ez persze még viszonylag távoli és sok dolog függvénye, de valószínűleg még visszatér az indián nyár néhány napra vagy akár hosszabb időszakra is hazánkba, ami 25-27 fok feletti maximumokat is hozhat.

Ami a csapadékot illeti, jóval változékonyabb időszak következik, de országos jelentős csapadék esélye továbbra sem túl magas!

GFS modell: wxcharts

ECMWF modell: omsz