Hétvégén 30 fok is lehet!

Hétvégén 30 fok is lehet!

Bár a hét elején még meglehetősen hideg lesz, hétfő reggelre például többfelé fagyott is, a hétvége időjárása markánsan más lesz! Igazi kirándulóidő várható, augusztust idéző maximumhőmérsékletekkel, hiszen akár 30 fok is lehet árnyékban!

Azt már néhány napja is megírtuk, hogy a markáns hidegfrontot követő lehűlés után erőteljes melegedés veszi kezdetét, mostanra pedig már körvonalazódnak a részletek is.
Az elmúlt napok hideg időjárását egy, mostanra tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon okozta, tegnap ennek a ciklonnak a felhőzetéből hullott délnyugaton, délen jelentős, helyenként igen jelentős mennyiségű csapadék. A távozó ciklon holnap délelőtt még egyszer betakar bennünket felhőzetével, és sokfelé várható gyenge eső, záporeső.

Szerdán még lehet némi csapadék a távozó ciklonból.
A távozó ciklon csapadékmezeje még eléri hazánkat.

Csütörtökön ez a ciklon szétesik, illetve beleolvad a Baltikum felett kimélyülő ciklonba, a továbbiakban jelentős mértékben nem befolyásolja időjárásunkat. Ami viszont hatással lesz ránk, az az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklonrendszer, amely súlypontjával Skandinávia, illetve Nagy-Britannia térségében fog kavarogni, és ennek előoldalán jelentős mennyiségű meleg levegőt szippant fel Észak-Afrika, valamint a Mediterráneum vidékéről.

Jelentős melegadvekció a ciklonnak köszönhetően!
Jelentős melegadvekció a ciklon előoldalán, eláraszt minket a szubtrópusi eredetű légtömeg.

Csütörtökön még alig érezhetően melegszik a levegő, 20 fok körüli maximumokat mérhetünk majd, északkeleten, északon ennél kicsit hűvösebb is lehet, de már ez is több fokos felmelegedést jelent az előző napokhoz képest!
Pénteken tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 23-25 fokra készülhetünk, ami már kellemesnek tekinthető az év ezen szakában.
Szombatra berobban a jóidő, 25-28 fokos maximumokal, az északi, északkeleti, északnyugati területeken továbbra is 1-3 fokkal hűvösebb lehet, de az ország döntő részén nyári napot könyvelhetünk el.
Vasárnap még ennél is melegebb lehet, az ország déli, valamint középső vidékein 30-32 fokig emelkedik a hőmérséklet, míg máshol 25-28 fokra van kilátás.

Akár 30-32 fokos hőség is lehet hétvégén!

Hétfőn egy érintő hidegfront némileg leszorítja a maximumokat, északnyugaton már csak 20 fok közelébe melegszik a levegő, míg máshol 25 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, majd kedden és szerdán ismét néhány fokkal melegebb lehet, 25-28 fokos maximumok várhatóak.
Csütörtökön újabb hidegfront érkezik, ami véget vet a nyárias időszaknak.

Október már barátságtalanul, markáns hidegfronttal indít!
Az érkező hidegfront jövő hét csütörtökön.

Szerencsére erős légmozgás csak pénteken várható, ekkor napközben megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, de szombattól már csak enyhe légmozgás várható. Csapadék sem fog túl sok hullani, hétfőn lehetnek jelentéktelen záporok csupán, majd a jövő héten csütörtökön megérkező hidegfront okozhat országosan is jelentős csapadékot.

A hőség előtt szélvihar várható!

Összességében egy gyorsan melegedő, kezdetben kissé szeles, majd szélcsendes, napos időszak köszönt ránk a hét második felében, igazi kirándulóidővel, a hétvégén akár strandolni is alkalmas lehet, bár tavaink és folyóink vize már meglehetősen hideg, fűtött medencéjű strandokon még kültéren is kellemes lehet az idő.

Térképek és borítókép: Wxcharts.com