120-130km/h-s orkánnal viharciklonok csapnak le Európára!

120-130km/h-s orkánnal viharciklonok csapnak le Európára!

Az Atlanti-óceán meglehetősen aktívvá vált az elmúlt időszakban és az előttünk álló 2 hétben sem lesz ez másképp, bár cikkünkben csupán a következő néhány nap időjárását elemezzük röviden.

A brit és skandináv térséget egymás után érik a markáns ciklonok, melyek szélvihart, nagy mennyiségű esőt és északon havat visznek magukkal. A hétvégén, vasárnap egy erős ciklon éri el a brit partokat, ahonnan néhány óra alatt 980hPa-ról 960hPa köré süllyed majd a légnyomás, mire Skandináviát eléri. A térségben 50-120mm esőt és északon 20-40cm havat hagy maga mögött. A briteket még csupán 90-110km/h-s széllel éri el, ám Északnyugat-Európát 120-130km/h körüli orkán erejű széllel ostromolja majd. Emellett a kontinens északi és nyugati területei is jelentős esőt és viharos szelet kapnak a ciklonból.

Ennyi esőt hagy maga mögött.
Orkán vihar viharciklon Európa
Orkánnal tombol majd

Ez a ciklon lesz a felelős a hétvégi meleg időjárásért hazánkban, ugyanis előoldalára kerülve nyárias hőmérsékleteket mérhetünk. Részletek itt.

Nem kell sokat várni és kedden már egy újabb markáns ciklon csap le a szigetországra, ami az előzőhöz hasonlóan további 40-50mm esőt hoz, sőt néhol többet. Emellett az orkán erejű 100-120km/h-t meghaladó lökések további károkat okozhatnak.

Ennek hidegfrontja a hét elején eléri hazánkat és a mediterrán térséget is, így eleinte zápor, zivatar is lehet, majd mediterrán ciklonok hozhatnak csapadékot, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan.

Térkép: wxcharts