Zivatarok, lehűlés, esőzés érkezik a jövő héten!

Zivatarok, lehűlés, esőzés érkezik a jövő héten!

A hétvégén még nyárias idő lesz, de már nem tart ki sokáig a meleg, markáns hidegfront és ciklonok is jönnek a jövő héten!

A következő néhány napban még az átlagnál több fokkal melegebb időben lehet részünk, vasárnap és hétfőn lesz a legmelegebb, ekkor több helyen is 25 fok feletti értékeket mérhetünk, majd jön a feketeleves.

Lássuk akkor részleteiben a várható időjárást.
Szombaton és vasárnap enyhe lesz az idő, nyárias meleg várható, szombaton kevesebb, vasárnap lényegesen több felhővel és a szél is erős, viharos lesz, elsősorban a Dunántúlon.

A jelenlegi, és a következő néhány nap időjárását egy tőlünk északra, súlypontjával a Skandináv-félsziget környékén ólálkodó, nagy kiterjedésű, többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Ennek a ciklonrendszernek az előoldalán meleg, szubtrópusi eredetű levegő érkezik hozzánk, kifejezetten meleg időt hozva.

A pillanatnyi állapot, északon jól látszik az 1500 méteres magasságra számított hő, valamint a nyomástérképen a ciklon, illetve a kezdődő melegadvekció.
Az előző térképpel megegyező paramétereket mutatja ez az ábra is, de hétfő délutáni időpontra számítva. A melegadvekció legerősebb, egyszersmind végső állapota, a hidegfront ekkor már a kertek alatt fog ólálkodni.

Kedden elér bennünket a markáns hidegfront, amely egyúttal a Földközi-tenger nyugati medencéjének nagy részét is hideg levegővel árasztja el. Hogy ez miért érdekes? Mivel így egy mediterrán ciklon alakul ki, ami várhatóan északkeleti irányba, azaz éppen felénk fog haladni. A hidegfront és a ciklon egymásután érik el a délnyugati országrészt, előbbi záporos, zivataros csapadékot és viharos északi szelet, utóbbi kiadós esőt hozva.

A helyzet bizonytalan, a mediterrán ciklon pályályát a két nagy modell (GFS, ECMWF) másképp számolja. A GFS egy délebbi pályával kacérkodik a legutóbbi két modellfutásban, míg az ECMWF tartja az északabbi, hazánkat is érintő útvonalat.

Zivatarok, lehűlés, esőzés érkezik a jövő héten!
Az összesített csapadéktérképen jól látható a mediterrán ciklon mozgása. Az ECMWF egy északabbi, minket erőteljesebben érintő ciklonpályával számol.
A GFS térképén is kivehető a ciklon útvonala, ez a modell egy kissé délebbi, minket kevésbé érintő pályával számol.



Ami biztosan leszögezhető a következő 1 hét időjárásával kapcsolatban:
-Hétfőig folyamatos melegedés, hétfőn a “hőhullám” 26-29 fok között fog tetőzni, de északkeleten csupán 20-22 fok várható.
-Kedden enyhe, majd szerdától erőteljes lehűlés, a hidegfront mentén zivatarokkal.
-A Dunántúl nagy részén lesz csapadék, érdemi a nyugati határszélen, illetve délnyugaton lehet abban az esetben is, ha a mediterrán ciklon elkerül minket.

Borítókép és térképek: Wxcharts.com