20 fokos meleg, majd télies fordulat!

20 fokos meleg, majd télies fordulat!

A jövő héten akár 20 fok is lehet, igazi “vénasszonyok nyara” (elnézést idősebb hölgy olvasóinktól) jön! Az intenzív melegedésnek azonban komoly ára van, újabb télies periódus közeleg, akár síkvidéki havazással!

Ezen a héten is beköszönt már a tél egy rövid időre, az Északi-középhegység magasabb csúcsai kifehéredtek, a Bükkben pedig hatalmas pusztítást és káoszt okozott a még lombos fákra hulló 20-40cm hó. Az előttünk álló hét lényegesen kellemesebben fog telni, napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, keddtől megközelíti a nappali maximum a 20 fokot, csütörtökön pedig, a “hőhullám” legmelegebb napján többfelé is 20 fok feletti értékeket mérhetünk!

20 fokos meleg, majd télies fordulat!
Az ECMWF modell csütörtök délutánra számított hőmérsékleti térképe.
Forrás: met.hu


Pénteken markáns hidegfront érkezik, délkeletet leszámítva a délelőtti, reggeli órákban mérhetjük a legmagasabb értékeket, napközben jelentősen hűlni fog a léghőmérséklet.
A front vonalában záporok, zivatarok érkeznek, jégesővel, kiadós csapadékkal! Hétvégén, a hidegfront mögött továbbra is sarkvidéki eredetű hideg tódul be hazánk fölé, ismét megjelennek a reggeli fagyok, makacs ködfoltok!

A GFS modell összegző képe a pénteken érkező hidegfrontról. Intenzív csapadékhullás várható!
Forrás: Wxcharts.com

A hidegfront a Földközi-tenger térségében egy mediterrán ciklont fog generálni, ennek pályája nagyban hatással lesz a következő hétvége időjárására. Amennyiben a jelenlegi modellfutás szerint alakul mozgása, a front után kevés csapadékra számíthatunk, jobbára délkeleten lehet tartósabb eső. Ha északabbra halad el, további hideg légtömegeket szakíthat le, így hátoldalára kerülve nagyobb területen is havazást hozhatna, akár síkvidéken is.

A kialakuló mediterrán ciklon, az “A” jelzésnél a ciklon nyomásközpontja. Amennyiben északabbi pályán fog haladni, havat hozhat Magyarország területére!

Hogy mennyire labilis a helyzet, jól szemlélteti a fáklyadiagramm. A lehűlés és a csapadék biztos, a mennyiség azonban még kérdőjeles, az egyes tagok a hidegfront érkezése után erősen szórni kezdenek.

Borítókép: Wxcharts.com