Ausztriában óriási erdőtűz tombol, a határtól 70km-re!

Ausztriában óriási erdőtűz tombol, a határtól 70km-re!

Hatalmas erdőtűz pusztít Ausztriában, egyelőre nem tudják megjósolni sem, mikorra fékezhetik meg a lángokat!

A tűz hétfőn délután keletkezett a népszerű üdülőhely, a Rax hegy oldalában Hirschwang közelében. A tűzoltóság azonnal megkezdte az oltást, azonban a meredek hegyoldal, illetve az erős szél nagyon megnehezítette a munkálatokat. Eddig mintegy 115 hektárnyi erdő égett le, a földi oltás pedig szinte lehetetlen a terepviszonyok miatt.

A tűzoltók még tegnap helikopteres segítséget kértek, az éjjel mér 2 helikopter és mintegy 200 tűzoltó viaskodott a lángokkal. A szakemberek védvonalakat képeznek, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. A lakott területeket egyelőre nem fenyegeti veszély és egy gyáregységet is megvédtek a tűzoltók, azonban a hírek szerint legalább 1 sérült is van a tűzoltók között, ezért riasztották a mentőket és a sürgősségi orvost is. Szerencsére mára enyhült a légmozgás, így könnyebbé vált az oltás.

Az erdőtűz kiterjedése a Copernicus műholdrendszer adatai alapján. Vizualizáció: Windy.
Forrás: Windy.com

Ma már 4 tűzoltósági helikopter oltotta a tüzet, amihez csatlakozott 4 katonai helikopter is, köztük egy Blackhawk, ami 3000 liter vizet tud szállítani a tűzfészkekhez, szemben a többi gép 450 literes teljesítményével.
A tűzoltóság tájékoztatása alapján még 4-5 napig húzódhatnak el az oltási műveltek, de a hamarosan felerősödő szél ismét megnehezítheti a munkálatokat.

A tűzről részletesen beszámolt az Einsatzdoku.at, megdöbbentő képsorozatokkal.