Hidegfront érkezik, a hegyekben akár havazással!

Hidegfront érkezik, a hegyekben akár havazással!

Már csak holnap lesz száraz időjárásunk, ugyanis hétfőn hidegfront érkezik, újabb csapadékkal, a hegyekben havasesővel, akár havazással a magasabb hegycsúcsokon!

Egyelőre nem tér vissza a kellemes, szinte nyarat idéző időjárás, ennek oka pedig egy nagy kiterjedésű ciklon, ami kontinensünk északi peremén található. Ennek a ciklonnak az áramlási rendszerében már közelít felénk a hideg levegő, ami vasárnap este éri el hazánk északi, északnyugati térségét.

Hidegfront érkezik, a hegyekben akár havazással!
Skandináviától keletre található a változást okozó ciklon, az ECMWF áttekintő térképén.
Forrás: Wxcharts.com


A front mentén záporokra, a front mögött szélerősödésre számíthatunk. Hétfő estig az összesített csapadékmennyiség 5-15mm között alakul, a déli, délnyugati részeken várható több eső. Azokon a területeken, ahol több csapadékgóc is áthalad, 20mm feletti értékeket is mérhetünk.

Várható összesített csapadékmennyiség hétfő estig.
Előrejelző modell: ECMWF
Forrás: Wxcharts.com

A magasban fagyos levegő áramlik fölénk, ez, valamint a csapadék intenzitása arra enged következtetni, hogy magasabb hegyeinkben havaseső, a hegycsúcsokon hó is hullhat. Erre nagyobb eséllyel a Kőszegi-hegység területén számíthatunk, de kifehéredhetnek a Bükk, valamint a Mecsek magasabb csúcsai is, átmenetileg. A hó a nedves talajon gyorsan olvadni fog, sportolásra egészen biztos, hogy nem lesz alkalmas, csupán lepelnyi, 1-2cm hóréteg alakulhat ki.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek