Hamarosan markáns hidegfront vet véget a ködnek!

Hamarosan markáns hidegfront vet véget a ködnek!

Közép-Európa időjárását, így hazánkét is egy nagy kiterjedésű anticiklon befolyásolja. Az időjárási frontok az előttünk álló időszakban elkerülik az országot. A jövő héten is marad a ködös, borult idő több-kevesebb napsütéssel. A tartósan ködös tájakon ködszitálás is kialakulhat, a fagyos területeken ónos ködszitálással is számolni kell. A hét vége felé változhat a helyzet, egy hidegfront közelíti meg hazánkat, és söpörheti ki a ködös időt, egyúttal azonban átmeneti lehűlés is érkezhet a fronttal. A front hatására északnyugatira forduló szél fokozatosan megerősödik.

Forrás: Wxcharts.com

A GFS fáklya diagrammon is jól látszik, hogy marad az egyhangú idő, majd jövő hét csütörtök, péntek magasságában egy hidegfront érkezik, és átmeneti lehűlést okoz.

Forrás: wetterzentrale.de

A tartósan borult, ködös idő nem csak a hangulatunkra lehet hatással, hanem a levegő minőségére is. Ugyanis ilyenkor a szállópór koncentráció jelentősen megemelkedhet a levegőben, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat. A jövő héten kedden lehet átmeneti javulás, akkor megélénkülhet a délkeleti szél, a hét második felében érkező hidegfront azonban sokat javíthat a levegőn.

A ködös időben fokozott óvatossággal közlekedjünk a balesetek elkerülése végett.