Többször is havazhat a héten!

Többször is havazhat a héten!

Fontos megjegyezni, hogy a hét második felét jellemző időjárási helyzet fokozott bizonytalanságú, amit tovább ront a vírushelyzet által előidézett adathiány!

Ezen a héten változatos időben lesz részünk. Eleinte egy hidegfront után beáramló hideg és a nyugodt idő hoz majd fagyos éjszakákat, néhol mínusz 10 fokot (részletek itt), majd mediterrán ciklonok okoznak csapadékos, változékony időjárást és kettősség hazánkban.
A csapadék első hulláma, az első légörvény pénteken érkezhet. Ugyan a pályájától továbbra is sok függ és lehet még változás, a jelenlegi számítások szerint a Dunától keletre enyhe levegőt szállít és esős idő lesz, míg nyugat és észak felé haladva egyre hűvösebb idő lesz. A Kőszegi-hegységben és a Északi-középhegységben az esőt hó válhatja fel és elsősorban a magasabb csúcsokon esély van vastagabb hótakaróra is.

Havazhat időjárás előrejelzés
Pénteken még inkább csak nyugaton és északon áramlik be fagyos levegő a magasban, ami a hegyekben okozhat halmazállapotváltást

Szombaton újabb ciklon érkezik, mely eleinte nyugaton, főként az Alpokalján havat, havas esőt produkálhat, majd néhány óra erejéig erőteljes déli áramlással meleg levegőt hoz, így jobbára eső eshet.

A ciklon előoldalán erőteljes melegedés várható

Vasárnap ismét légörvény érkezhet, mely eleinte esőt, majd a jelenlegi számítások szerint havas esőt és havazást hozhat, mely hétfőn is kitarthat. Elképzelhető, hogy ez a ciklon hozza el az idei szezon első nagyobb kiterjedésű (esetleg országos) havazását!

Vasárnap este már országszerte fagyos levegő lesz fölöttünk, bárhol van esély hóra a jelenlegi számítások alapján.
Hétfőn kimondottan fagyos levegő lesz hazánk felett. Ahol még lesz csapadék, hó formájában hullhat!

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!