Sarkvidéki hidegbetöréssel, hóval érkezik a tél!

Sarkvidéki hidegbetöréssel, hóval érkezik a tél!

A héten főként északon és nyugaton többször is havazhat, a Kőszegi-hegységben vastag hótakaró is kialakulhat.
A vasárnap érkező mediterrán ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű fagyos levegő éri el hazánkat, emellett szórványosan csapadék is lehet. Hétfőtől kisebb hóesés, hózáporok az ország bármely pontján előfordulhatnak, sőt kiterjedt havazás sem kizárt!

A hideg levegő viharos erejű széllel érkezik majd vasárnap éjjel, hétfőn. Ekkor még nem lesz erős fagy, de főleg északon és az Őrségben -5 fok köré csökkenhet a hőmérséklet. Napközben fagypont körül, néhány fokkal fölötte alakulnak majd a csúcsok. Gyenge hószállingózás, hózápor főleg északon és a Tisza vonalán fordulhat elő. Egy összeáramlás mentén a Miskolc-Szeged vonalon lepelnyi hó sem kizárt.

Kedden továbbra is marad az erős, viharos szél, de az ország délnyugati és északkeleti tájain a hegységek védelme miatt mérsékelt lesz a légmozgás és főleg ezeken a helyeken -10 fok köré hűlhet a levegő, de országszerte fagyni fog a szél ellenére is. Napközben továbbra is fagypont körüli, néhány fokkal fölötti értékeket mérhetünk és szórványosan hózápor, hószállingózás kialakulhat.

Szerdán egy ciklon előoldalán melegebb levegő érkezik hajnalban, így fagy inkább csak északon és nyugaton lehet. Főleg ezeken a helyeken reggel kisebb havazás is lehet, máshol gyenge eső.
Napközben délen enyhébb lesz a levegő, ott eső valószínű. Északabbra havas eső és hó sem kizárt, de jelentős mennyiségű nem valószínű.

Csütörtökön havas eső, eső és hó egyaránt lehet, annak függvényében, hogy az érkező markáns hidegfront által szállított hideg átfedésben lesz-e a csapadékkal. Reggel néhol fagy előfordulhat, majd napközben 5 fok körüli maximumok lesznek. Délen jelentős mennyiségű csapadék eshet, jobbára eső. Északon kevesebb, ám ott a hónak nagyobb a valószínűsége.

Pénteken hajnalban hideg lesz, országos fagy. A leghidegebb órákban északon közel -10 fok is lehet, míg a szelesebb középső sávban fagypont körül mérhetünk. Reggel és délelőtt nem valószínű jelentős csapadék, legfeljebb gyenge hószállingózás, majd délutántól észak és nyugat felől havazás kezdődhet.

Sarkvidéki hidegbetörés hó tél

Magassági hőtérkép: wxcharts