Újabb havazás érkezik: 10-20cm hó, 80km/h-s szélvihar!

Újabb havazás érkezik: 10-20cm hó, 80km/h-s szélvihar!

Átmenetileg szünetel a csapadék és pénteken, valamint szombaton napközben csak elvétve, eleinte a Dunántúlon és északon, majd keleten, északkeleten lehet kisebb hószállingózás.

Hideg és szélvihar:

Vasárnap újabb mediterrán ciklon teszi látogatását, ami viharos, 70-80, sőt a Bakonyban, akár 90km/h-s szélviharral sarkvidéki eredetű fagyos levegőt szállít fölénk, melynek hatására nappal is fagypont körül lesz és éjszaka is erős fagyok valószínűek, továbbá főleg a most havas területeken és a keleti részeken, melyek akkor havazódnak be (részletek lentebb) gondokat okozhat a hófúvás.

Havazás szélvihar hó időjárás előrejelzés
Viharos szél! Forrás: omsz

Jelentős havazás:

A ciklon csapadékmezeje még bizonytalan mértékben érinti hazánkat. A legtöbb csapadék délen és a Tiszántúlon hullhat, míg a legkevesebb a Dunántúlon és északon. A keleti határ közelében esély van tetemes mennyiségű csapadékra, hóra is, bár ezt érdemes még óvatosan kell kezelni, mert egy kevés mozgás a pályában valamelyik irányba jelentős változást hozhat.
Jelenleg a modellek 25-60mm csapadék között számolnak a keleti határ közelében, míg a Duna-Tisza közén 1-10mm között, a Tiszától keletre átlagban 10-20mm-t. Ez a hideg miatt hóban esne le, azaz elképzelhető még az olvadás és talajhő mellett is vastag összefüggő hótakaró, ami keleten a 20cm-t is meghaladhatja vasárnap reggeltől hétfő estig.

A várható csapadék hétfőig
A hóból is kijutna keletnek

Télies lehet a karácsony?

Jelenleg még nehéz erről biztosat mondani, de a tendenciák alapján elég jó esély van télies és akár fehér ünnepre is. A GFS hosszútávú modell fagyos, szeles időt vár és fehér ünnepet. Reméljük idén sikerül a karácsonyi csoda! 🙂

Fagyos levegővel számol napok óta
Hó is lenne, mi kell még? (Szerencse)

Térképek: wxcharts

borító: BBCnews

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!