Ma: havazás és szélvihar érkezik!

Havazás és szélvihar érkezik!

A Dunántúlon változóan felhős lesz az ég, míg a Dunától keletre többnyire erősen felhős, borult idő várható. A reggeli órákban egy mediterrán ciklonhoz tartozó csapadékzóna is eléri hazánkat. A Salgótarján – Baja vonaltól keletre várható csapadék, ami eleinte eső, havas eső lesz, de ahogy a ciklon hátoldalára kerülünk, a beáramló hideg levegő miatt egyre többfelé válthat a csapadék havazásba. A térképen sötétkék színnel jelölt tájakon 10 cm feletti megmaradó hóréteg is kialakulhat, míg a világos kékkel jelölt területeken általában lepel – 6 cm vastag hóréteg várható.

A hőmérséklet általában +1 és +7 °C között alakulhat, azonban a ciklon hátoldalára kerülve fokozatosan hideg levegő árasztja el hazánkat.

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter

A  Dunántúlon az északnyugati szelet sokfelé erős, viharos lökések kísérhetik. A Bakonyban és a Balaton déli partján 90 km/h feletti lökések is előfordulhatnak. A Bakonyban hófúvások is kialakulhatnak. A keleti országrészben az északias szelet kísérik majd erős, olykor viharos lökések. A Mátra – Szeged vonal szélárnyékában gyenge, mérséklet lesz a légmozgás. Az esti óráktól fokozatosan mérséklődik a szél.

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter

Figyelmeztető előrejelzés:

Térkép: MetKép Team / Tarkó Péter