Hidegfront érkezik: szélvihar, hózáporok, kemény mínuszok!

Markáns hidegfront érkezik: szélvihar, hózáporok, kemény mínuszok!

A ma érkezett hidegfront leginkább a Dunától keletre érezteti hatását, ahol a hajnali órákban  -10 fok köré hűlt a levegő és napközben sem lesz meleg. Vasárnapra átmenetileg visszahúzódik a hideg, ám ez nem jelent majd melegedést, ugyanis ködössé válik az idő. Esetleg a Dunántúl, annak is inkább a középső és nyugati része eshet ki ez alól. A ködös időben reggel -3, -10, nyugaton 2, -2 fok valószínű, míg napközben nyugaton 4-6, a Dunától keletre 3, -3 fok lehet.

Hétfőn hajnalban fagyhat az ország javán, bsr a Dunántúl északnyugati részein 0, +3 fok lesz, majd napközben az országszerte viharossá fokozódó szélben átmenetileg kisüthet a nap és megenyhülhet. Az ország jelentős részén 4-7 fok valószínű. A legerősebb lökések 90km/h körül lesznek! Késő délután, este egy markáns hidegfront éri el hazánkat északkelet felől, mely északkeleten, keleten és a hegyekben hózáporokat, míg nyugatabbra havas eső, eső és hózáporokat egyaránt hozhat. A hegyekben és északkeleten 1-2cm hó is hullhat.

A front mögött beáramló hideg levegő szerdára elárasztja hazánkat, ám ekkor még inkább csak az éjszakákban érezzük meg. Kedden a szél miatt 0, -7 fokig hűl a levegő, napközben -2, +5 fok lehet, keleten és északon a hidegebb, majd szerdán hajnalra megnyugszik az idő, kiderül az ég, ezért sokfelé hűlhet  -5 fok alá a hőmérséklet, keleten -10, -15 fok köré!

Hidegfront szélvihar hó
A GEM modell szerda reggelre várt értékei.

A folytatásban visszatér a téli idő, nappal is fagypont körül mérhetünk és többször eshet a hó is. Részletek itt.

Térképek: wxcharts

borító: MTI fotó