Ma: markáns hidegfront hoz hózáporokat, viharos szelet!

Markáns hidegfront hoz hózáporokat, viharos szelet!

Csütörtök délelőtt

A hajnali óráktól északnyugat, észak felől megvastagszik a felhőtakaró. Reggeltől kezdve még a fronttól függetlenül egy csapadékzóna érkezik. A térképen lilával jelölt tájakon havaseső, havazás, átmeneti ónos eső egyaránt előfordulhat, míg észak, északkeleten havazás várható. Az Alföld középső tájain gyenge eső, zápor lesz a jellemző. Délen, és délnyugaton erősen felhős borult lesz az ég, itt nem várható még csapadék. Szombathely, Székesfehérvár, Békéscsaba vonaltól északra fokozatosan megerősödik, olykor viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél.

Délelőtt a hőmérséklet általában 0 és +4 °C körül alakulhat.

Délelőtt a fronttól függetlenül egy csapadékzóna érkezhet

Csütörtök délután

A délután első felében átmeneti csapadékszünet után, észak, északnyugat felől megérkezik a hidegfront, a front vonalon várhatóan egy hózáporos, esetleg hózivataros vonal érkezhet. Ebből a csapadékzónából hó, hódara, havas eső egyaránt eshet. Magasabban fekvő területeken rövid idő alatt pár centis hóréteg kialakulhat. A frontvonalon megerősödik, illetve viharossá fokozódik a szél, általában 61-90 km/h közötti széllökések várhatóak, de a hegységeink csúcsain 90 km/h feletti széllökések is előfordulhatnak. 

A legmagasabb hőmérséklet 0 és +7 °C között alakulhat.

A frontvonalon záporos jellegű csapadékzóna érkezik

Az esti órákban egy újabb hózáporos csapadékzóna érkezhet az északi országrészbe.

Összességében több hullámban érkezhet ma csapadék. Összefüggő hóréteg kialakulására nincs esély. A térképen kékkel jelölt tájakon lokálisan összegyűlhet pár cm friss hó. A kora délutáni órákig a Tiszántúl északi részein, Pilisben és a Börzsönyben 2-3cm hullhat, máshol nem lesz megmaradó hó, legfeljebb a magasabb helyeken lepel-2cm. A délután érkező záporos vonalból a magasabban fekvő területeken percek alatt 2-5cm hó eshet. Az este érkező csapadékzónából, a Dunántúlon és északon 1-3 cm hó eshet, de kiemelten a Bakonyban és Sopron környékén lokálisan több is hullhat.

Lila=vegyes csapadék, látványhavazás, kék=esély megmaradó hóra
Várható maximum széllökések.

Már a délelőtti órákban fokozatosan megerősödhet a nyugati, északnyugati szél. De kiemelten a délután érkező frontvonalat többfelé erős, illetve viharos széllökések kísérhetik. A legerősebb széllökések 61-90 km/h között várhatóak. De a magasabban fekvő tájakon a 90km/h-t is meghaladhatják.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!