Meglátja a medve az árnyékát másodikán?

Meglátja a medve az árnyékát másodikán?

Népi megfigyelés, hogy ha a medve másodikán meglátja az árnyékát, visszamegy a barlangjába, a tél pedig még hosszú ideig velünk marad, ellenkező esetben azonban hamarosan beköszönt a tavasz.
Most megnézzük, hol, mekkora eséllyel süthet ki a nap, tehát hol láthatja meg a medve az árnyékát!

A medvék ugyan jól bírják a viszontagságos időjárást, a kora reggeli órákat mégis inkább barlangjukban fogják tölteni, ugyanis a kedd este érkező csapadéktömbből még többfelé havazhat, így nem lesz túl hívogató a külvilág. A délutáni órákra azonban már szárazabb időjárásunk lesz, így kijöhetnek a medvék is alvóhelyükről.

Meglátja a medve az árnyékát másodikán?
Az ECMWF összegző előrejelzése február másodikára.
Forrás: Wxcharts.com

A télimádók és a tavaszvárók pedig picit vegyes érzésekkel kémlelhetik majd az eget, a közepesen, keleten erősen felhős, helyenként borult idő várható. A felhőátvonulások között azonban szinte mindenhol kisüt majd a nap is, hosszabb-rövidebb időre, miközben a szél is megerősödik, helyenként viharos erejűvé válik.

Ha hiszünk a népi jóslatnak, akkor a keleti határ mentén élő, illetve a délkeleten lakók már várhatják a tavaszt, míg máshol visszatér a tél, hogy még hosszú ideig velünk maradjon.

Borítókép: Boredpanda

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!