Hétfőn markáns hidegfront, szélvihar, zivatarok!

Hétfőn markáns hidegfront, szélvihar, zivatarok!

Hétfőn egy markáns hidegfront érkezik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, a front mentén pedig záporok, zivatarok alakulnak ki!

Észak-Európa felett egy többközéppontú ciklonrendszer található, melynek hidegfrontja ezekben az órákban okoz kiadós csapadékot Nagy-Britannia északi részén, majd viharos sebességgel halad tovább délkeleti irányban.
A front mentén intenzív záporok, zivatarok alakulnak ki, várhatóan hazánkban is lesz néhány zivatar.

Hétfőn markáns hidegfront, szélvihar, zivatarok!
Délkeleten is okozhat zivatart a hidegfront!
Forrás: Wxcharts.com

Vasárnap napközben még a ciklon előoldalán meleg levegő árasztja el Közép-Európát, majd az esti órákban az északi, északnyugati határt eléri a hidegfront, záporokkal, nyugaton, illetve a hegyekben hózáporok is várhatóak, akár hózivatar is lehet!

A front gyorsan átrobog felettünk, hét6főn reggel már a déli, délkeleti országrészben okoz majd csapadékot, ott szintén van esély zivatarokra is. Zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél!

A front mögött hidegebb, de szárazabb levegő érkezik, így egyre több helyen szakadozik fel a felhőzet, de jelentéktelen hózáporok még kialakulhatnak. Az északi szél megerősödik, a Békéscsaba-Miskolc vonaltól nyugatra viharossá fokozódik. aA legerősebb szél északnyugaton várható, ott egy-egy 90km/h feletti széllökés is lehet!

Kedden melegfront érkezik, de a hőmérsékleti értékek ekkor még 10 fok körül, északon, északkeleten kissé ez alatt maradnak, majd szerdán már 13-15 fok várható!
Használjuk ki a jó időt, ugyanis erőteljes lehűlés körvonalazódik a kérészéletűnek tűnő meleg periódus végén!

A GFS modell hőmérséklet és csapadék előrejelzése Szeged rácspontra, 850hPa-os magasságban (~1500 méteren).
Forrás: Wetterzentrale.de

Ez is érdekelhet!  Változékonyabb folytatás, ma már záporok, zivatarok is kialakulhatnak