140km/h-s orkánnal, tornádókkal csaphat le a viharciklon Európára!

140km/h-s orkánnal, tornádókkal csaphat le a viharciklon Európára!

Az Dudley nevet viselő viharciklon a következő órákban éri el és vonul végig a kontinens nyugati és északi részein, hidegfrontja pedig az egész kontinenst átszántja és holnap hozzánk is 100km/h körüli széllel csap le. A vihar Németország és Csehország északi részén, valamint Lengyelország nyugati felén lesz a legerősebb, ahol nagy területen várható 110-120km/h-s szél, de a legerősebb lökések a hurrikán erősséget is elérhetik, 130-140km/h-s maximumokkal. Emellett a frontvonal mentén erős záporok, zivatarok sem kizártak, melyeknél az orkán erejű kifutószél mellett a tornádók lehetnek a főbb veszélyforrások, hiszen több tényező együttesen kedvez a kialakulásuknak, mint például az alacsony szinten lévő magas szélnyírás és a magas nedvesség ezen légrétegen.
Az európai meteorológiai szolgálat, az Estofex ezért a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a következő 24 órára a fent említett területekre.

Orkán erejű szél tőlünk északnyugatra ma estétől holnap délutánig. Forrás: wxcharts
Orkán tornádó viharciklon Európa
forrás: estofex

Hozzánk eleinte rekord meleget hoz a front előtere, majd délután 80-110km/h-s széllel, záporokkal, zivatarokkal megérkezik a hidegfront!

Borítóképünk illusztráció, forrás: http://www.startlap.hu