Súlyosbodó aszály!

Súlyosbodó aszály!

Súlyos aszály alakult ki az Alföld nagy részén, az elmúlt hónapok minimális csapadéka miatt, de az erősen szeles idő is kedvezőtlenül hat a talaj nedvességtartamára.

Jelentősen kevesebb csapadék hullott az elmúlt hónapokban hazánk nagy részén, mint az ilyenkor megszokott, ami az elmúlt bő 2 év aszályos periódusai után képtelen volt megfelelő nedvességállapot kialakítására a talajban.
A talaj felső, 20cm-es szelvényében 30% körüli a nedvességtartalom, ami messze elmarad az ilyenkor megszokottól, de az 50-100cm közötti mélységben sincs kellő mennyiségű víz, itt 20-30mm hiányzik.

Súlyosbodó aszály!
Súlyosbodó aszály!

A tavaszi vetéselőkészítési munkálatokat is hátráltatja helyenként a szárazság, de az őszi vetésű növények is szenvednek miatta, de a hideg időben (még) könnyebben elviselik a víz hiányát.
A következő napokban se várható érdemi csapadék, így az aszály továbbra is csak súlyosbodni látszik, miközben a markáns hidegbetörések a gyümölcsösökben tesznek hatalmas károkat, jelenleg a kajszi-és őszibarackok vannak veszélyben, a korai fajtákon máris jelentős a fagykár.

Súlyosbodó aszály!

A Windy a droughtimpacts.eu adatain alapuló térképén még intenzívebb aszály ábrázolódik:

A helyzet a következő napokban várhatóan tovább fog romlani:

Nem csak hazánkban jelent komoly gondot a csapadék hiánya, szinte egész Európában aszállyal küzdenek a növények:

Súlyosbodó aszály, Európa többi részén is!

Kontinentális szinten is erősödő aszály várható:

Súlyosbodó aszály, Európa többi részén is!

Összességében nem nyit jó évet a növénytermesztés, az első negyedév elmaradt csapadéka, a februári enyheségben meginduló, majd márciusban elfagyó gyümölcsösökkel.
Reméljük, hogy hamarosan megérkezik a melegebb, csapadékosabb tavaszi idő.

Felhasznált térképek:
OMSZ
Windy

Borítókép: Windy

Ez is érdekelhet!  Szinte zavartalan napsütéssel folytatódik a kora nyárias idő