Rekord száraz évkezdet: komoly aszály!

Rekordszáraz évkezdet!

December vége óta az ország nagy részén elzárták a ”csapokat”. Az ország nagy részén már most, március második felében komoly gondot okoz a szárazság, sok helyen az elmúlt 3 hónapban egy fél havi csapadék sem esett le. Ez főként az ország középső részén figyelhető meg, ahol sajnos az elmúlt időszakban az északnyugati frontok szárazon, vagy kevés csapadékkal vonultak át, a mediterrán ciklonok csapadékrendszerei pedig nem értek fel

Forrás: met.hu, 90 napos csapadékösszeg.

Ennek köszönhetően pedig ezeken a területeken rekord közeli, néhol pedig már rekord méretű csapadékösszeg esett, természetesen a legalacsonyabb amely ezen időszakig.

A folyók is apadnak, sok helyen alacsony a vízállás.

Az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása, illetve az anticiklon együttes hatásának köszönhetően pedig extrém alacsony páratartalom van. Az elmúlt napokban az OMSZ rendszerint 10-20% körüli értékeket mért nappal, azonban volt olyan hely ahol, 6% is volt. A következő napokban akár egy rekord is meglehet, mely korábban Kékestetőn volt (3%)

Alacsony Rh értékek. Forrás: met.hu

Mikor lehet változás?

A következő 5-6 napban még marad az anticiklonos hatás, napsütéssel, reggelente faggyal, talajmenti faggyal, délután 20 fok körüli maximummal. Majd változás március 30.-a után lehetséges, hidegebb, és akár csapadékosabb időszak várhat ránk. Azonban ez még meglehetősen bizonytalan, a modellek hol adják a nagy csapadékot, hol nem.

Forrás: met.hu, marad a szárazság a következő 6 napban.
Komoly az aszály. Kép: Szilvási Tibor!

Térképek forrása: met.hu