Heves zivatarok várhatóak: akár nagy méretű jég, felhőszakadás!

Heves zivatarok várhatóak: akár nagy méretű jég, felhőszakadás!

Az előrejelzés nagy bizonytalansággal terhelt!

Összefoglalás a lap alján

Részletek:

A pénteki nap már komolyabb viharokat is tartogat magában. Egy mediterrán ciklon erőteljes délnyugati áramlása meleg és nedves levegőt szállít fölénk. Emellett egy hidegcsepp is jelen lesz a térségben, ami növeli majd a labilitást a légkörben. A reggeli órákban egy gyenge csapadékmező vonul át az országon és azt követően kisüt a nap néhány órára, ami 18-21 fokos maximumokat eredményez. A ciklon és a hidegcsepp együttesen délután labilizálják jelentősen a légkört. A délutáni órákra főként az ország déli felén jelentős energia halmozódik fel. A CAPE értéke 600-1100J/Kg között lesz. Emellett főként a Dunától keletre és északon magas lesz a szélnyírás, 15-20m/s, de a Dunántúlon is a zivatarok kialakulásának idején 10-12m/s, illetve lokálisan több is lehet egyes gócok környezetében. A levegő kellő nedvességet tartalmaz majd a zivatarok képződéséhez. A CAPE-SHEAR értéke, ami az MLCAPE és a 0-6km-es szélnyírás gombinációja, a déli, délkeleti részeken 350-420m^2/s^2, a szupercella kompozit így eléri, az 1-es értéket a GFS modell szerint délen.
Ezek együttesen kedveznek a tartósabb erős feláramlásnak, ami magában hordozza a nagyobb méretű (2-3cm) jég esélyét is főként délen. Emellett az északi részeken a kihullható nedvesség is magas lesz, így ott a felhőszakadás jellemzőbb lehet a mostani kép alapján. Délen a feltételek kedvezőek lesznek, akár szupercellák kialakulásának is, melyeket lokálisan heves kísérőjelenségek is jellemezhetnek: nagy méretű jég, viharos szél, felhőszakadás. A zivatarok késő este északkelet felé távoznak, várhatóan rendszerbe szerveződve és legyengülve.

Elegendően magas CAPE:

Elégséges, keleten magas 0-6km-es szélnyírás:

Összefoglalva:
Pénteken a kora délutáni óráktól a délnyugati megyékben zivatarok kialakulása várható, melyek északkelet felé haladnak délután, este. Főleg a déli megyékben van esélye heves zivatarnak, melyet nagy méretű jég, felhőszakadás és szélvihar kísérhet. Északabbra az akár rendszerbe szerveződött zivatarok gyengébbek lehetnek, inkább a felhőszakadás jellemezheti őket!

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Heves zivatar jég felhőszakadás

Vasárnap ugyan még messze van, de újabb heves zivatarokra van esély, nagyobb területen, mint pénteken!

Modellképek: vertusky, wxcharts

Borító: Kovács Ferenc