Rendkívüli aszály pusztít!

Rendkívüli aszály pusztít!

Sajnos nem mondunk újat, ha azt írjuk, hogy rendkívüli mértékű aszály pusztít az országban, elsősorban az Alföld térségében.
Míg délnyugatra érkezett némi csapadék, az ország nagyobbik része teljesen kimaradt a csapadékból, az aszály mértéke mostanra sokfelé súlyos.
A folyóink vízállása is vészesen alacsony, a Tisza Szolnoknál új minimumrekordot állított be, -281cm, míg a korábbi rekord -279cm volt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy további, lassú apadás valószínű, még szomorúbb a kép.

Jelenleg a kalászosok betakarítása folyik, várhatóan rekordgyenge év elé nézünk, miközben a gabonaföldeken kialakuló tüzek tovább csökkentik a betakarítható termés mennyiségét.
A kukorica, valamint a napraforgó több helyen teljesen kiégett, ezeken a helyeken termés nem várható róluk, átlagos hozamot csak öntözéssel lehet elérni idén.
A felsoroltakon kívül szinte minden növény bajban van, szinte csak a dinnyének kedvez a meleg, száraz időjárás.

Ahogyan azt már többször kifejtettük, a kialakult aszályról nem a Jéger rendszer tehet, egyszerűen a nagytérségi folyamatok miatt látunk itt kevesebb esőt, ez a tendencia pedig marad is a következő 10-14 napban, tehát nagy mennyiségű, jelentős területet érintő esőzés sajnos nem várható továbbra sem.

Rendkívüli aszály pusztít!

A csapadékszegény időjárás nem csak hazánkra jellemző, Európa jelentős részét sújtja az aszály jelenleg is, de a következő időszak sem lesz sokkal jobb.

Marad az aszályos idő!

A délnyugati, nyugati, valamint az északi országrészekben élők továbbra is számíthatnak esőre, mely főként záporokból, zivatarokból hullik majd alá.

Sajnos az ECMWF modell se jelez jobb folytatást, sem Európára nézve, sem szűkebb környezetünkre tekintve.

Ahogyan a GFS, az ECMWF modell is a nyugati, délnyugati, valamint az északi országrészekre ad értékelhető mennyiségű csapadékot, máshol szinte semmit.
Érdemes megjegyezni, hogy míg az ECMWF “csak” 18-ig lát el, a GFS modell július 20-ra lett állítva, tehát a mennyiségi különbségek emiatt a 3 nap miatt is kialakulhattak.

Az aszály azonban nem csak Magyarországra korlátozódik, erre jó példa a Windy térképe, ami a talajnedvesség anomáliát jeleníti meg, a 0-40cm-es talajszelvényben. A barnás árnyalatok az aszályt, a kék árnyalatok az átlagosnál magasabb talajnedvességet jelzik.

Európa nagy részén súlyos az aszály

Összességében elmondható hogy a következő 10-14 nap sem hoz alapvető változást, marad a csapadékszegény, aszályos időjárás, helyenként záporokkal, zivatarokkal.

Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, fokozottan ügyeljünk a tűzveszélyes tevékenységek közben arra, hogy minden óvó rendszabályt betartsunk!

Borítókép: OMSZ

Térképek forrása: Windy.com, Wxcharts.com
GFS fáklya: Wetterzentrale.de