MetKép

Átlagnál melegebb ősz és tél jöhet!?

Maradhat az átlagnál melegebb ősz és tél!?

Hónapokkal előre megmondani pontosan milyen idő lehet, az igen nehéz, azonban esélylátogatásba bele lehet menni. Jelen helyzetben úgy néz ki az előttünk álló hónapok is átlagnál melegebbek lehetnek, így enyhébb ősz/ tél nézhet ki.

8 éve nem látott nagyságú jégtakaró!

Bár 8 éve nem látott méretű jégtakaró alakult ki az Északi- Sark körül, ez nem jelenti azt hogy hideg télre kell számítani a Kárpát-medencében! Ennek oka pedig az úgynevezett La Nina jelenség, mely Európa nagy részére enyhébb levegőt hoz, köztük tehát Közép-Európára is.

Hiába az előző éveknél nagyobb jégtakaró, nagy eséllyel enyhe telünk lesz!

Ősz

Mind az ECM mind a NOAA által futtatott CFS modellek is átlagnál melegebb őszt várnak hőmérsékletben, csapadékban pedig vagy átlagos, vagy átlag alatti mennyiséget várnak.

Várható csapadékanomália ősszel
Varható 2 méteres hőmérséklet anomália ősszel!

Fontos hozzátenni hogy az elmúlt évtizedekben statisztikailag egy átlagnál jóval melegebb száraz nyár után konvektív csapadékkal tarkított, átlagnál melegebb ősz következett be!

Tél

Mivel a tél jelenleg messzebbi mint az ősz, így annak ”előrejelzése” még nehezebb, ám a fentebb említett két modell télre is átlagosnál jóval melegebb idővel számol, ráadasul meleg, száraz nyarak után nem volt még (vagy csak nagyon ritka esetben fordult elő) zord tél. Ami a csapadékot illeti, itt már eléggé megosztóak a modellek, szárazabb, átlagos és átlagnál csapadékosabb telet is vizionálnak. Fontos megjegyezni hogy a Földközi-tenger jóval melegebb az átlagnál, így a mediterrán ciklonok nagy számú képződésére nagy esély mutatkozik, ám ez nem feltétlen jelenti azt hogy a Kárpát-medencébe is folyamatosan ”betalálnak”.

Enyhébb tél, nem látunk havat télen?

Attól, mert átlagosan melegebb egy évszak, még lehetnek hidegebb periódusok, így havazás is lehet. Ez által keményebb mínuszok is, ám a tél nagy részén átlagnál enyhébb idő lehetséges.

Képek: CFS/ NOAA

ECMWF