30 fok után sarkvidéki levegő tör be a következő hétvégére

30 fok után bekezdhet a fűtési szezon, egyre hidegebb éjszakák jönnek a jövő hétvégétől

Időjárásunkat eleinte egy ciklon hátoldali áramlása alakítja, melynek hatására észak felől változó nedvességtartalmú, kissé hűvösebb levegő áramlik dél felé. A labilis légrétegződés kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához.
A hét első napjaiban fokozatosan gyengül e légörvény ránk való hatása, a hét közepére már egy nyugatról kelet felé mozgó magassági gerinc illetve az annak peremén hullámzó frontálzóna szól bele légköri helyzetünk alakulásába.
Ciklonok előoldalára kerülünk, ezért elér minket a Nyugat-Európát elárasztó szubtrópusi légtömeg, szerdán már az ország déli felén közel 30 fokos meleg ígérkezik.
A hét második felében Skandinávia felett erősödik meg a ciklontevékenység, miközben a Brit-szigetek felett anticiklon épül ki és a két képződmény közös áramlási rendszerében észak, északnyugat felől viharos szél kíséretében sarkvidéki eredetű léghullámok advektálódnak Közép-Európa belsejébe, ide értve a Kárpát-medencét.
A hétvégétől beköszönt az igazi ősz, de ne essünk kétségbe, hiszen az indián nyár vagy ha úgy tetszik vénasszonyok nyara majd csak ezek után jön…


Hétfőn, kedden még északias marad a légpálya, de alapvetően kellemes hőmérsékletek valószínűek. A napsütés mellett gomoly és fátyolfelhők megjelenése várható, de csak kis körzetekben lehet egy-egy zápor.
A reggelek párásságot, foltokban ködöt is ígérnek, ám ezek délelőtt eltűnnek mindenhol és az inverziós felhőzet is elvékonyodik, gomolyossá válik.
A reggelek hűvösek lesznek, napközben viszont kellemes hőmérsékletekre van kilátás, 21-26 fok közötti maximumokkal országos intervallumban tekintve.

Szerdára aztán délire fordul a szél, mellyel megkezdődik a meleg levegő beáramlása. Nem lesz zavartalan az időjárás, több-kevesebb napsütés mellett erősebben is megnövekszik a felhőzet és főleg az északi országrészben várhatóak esők, záporok, néhol zivatarok. Itt lesz a hűvösebb is, míg délen a napsütés hatására a 30 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála, másutt 21-27 fok között szóródik.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
http://www.wetterzentrale.hu

Csütörtökön lényeges változás még nem történik, több-kevesebb napsütés mellett többfelé lesz erősen felhős is az ég és záporok, zivatarok, délután intenzívebb csapadékgócok is előfordulhatnak, jégesővel, felhőszakadással.
A délnyugati szél délutántól elkezd északnyugatira fordulni és megélénkül, zivatarban viharos lökések kísérhetik.
A maximumok 25-31 fok közé emelkednek, ennél hűvösebb a konvektív (záporos, zivataros) térben és időben lehet.

Péntektől gyökeres változás következik, hiszen a Skandinávia felett örvénylő ciklonrendszer hidegfrontja éri el hazánkat, ez a front markánsnak adódik, mögötte pedig sarkvidéki eredetű levegő zúdul a szárazföld belseje felé, nagy területen erős, olykor viharos északi szél kíséretében.
A front mentén sokfelé lesz eső, zápor, néhol zivatar és hétvégén jelentős lehűlés várható, napközben nagy területen 20 fok alatt maradnak a maximumok és vasárnapot követően hajnalonta megjelenhet a hidegre érzékeny tájakon az idei őszi szezon első 0 fok alatti hőmérséklete is.

A hideg reggeleket, hűvös, őszi nappalok követik, a kezdetben élénk, erős északi szél pedig ronthatja a hőérzetet is. A maximumok vasárnaptól már csak 11-19 fok között szóródnak délutánonként.


http://www.wxcharts.com