Forróság Franciaországban, közel  41 fok volt tegnap Bégaar állomásán – Holnapra elér minket is ez a meleg légtömeg

Szeptemberi forróság Nyugat-Európában

Korábbi előrejelzéseinknek megfelelően, egy rövid, de igen intenzív melegadvekció érte el Európa nyugati felét.
Természetesen itthon nem várható ekkora forróság, de a déli országrészben jó eséllyel érhetjük el a 30 fokot, azaz újabb hőségnapok gazdagíthatják adott állomásokon a szeptembert szerdán.

A mérsékelt övi ciklonná szelídült Danielle hurrikán (Ex-Danielle) közel került Nyugat-Európa partjaihoz és a hozzá kapcsolódó teknő előoldalán a Szahara felől afrikai eredetű levegőt szállított, így Spanyolországban illetve még északabbra, Franciaország déli felén is 40-41 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A legmelegebb Bégaar állomásán volt, az előzetes adatok alapján 40.7°C, ami történelmi érték így az év ezen időszakát nézve azokon a tájakon.



https://www.facebook.com/severeweatherEU

Mind e mellett nagy területen emelkedett 30-35 fok felé a hőmérséklet ezeken a területeken. Spanyolországban is forróságot tapasztalhattak az ott élők, szintén 40 fok közeli csúcshőmérsékletek alakultak ki helyenként.

A szeptemberi forróság azonban ott is már csak kérészéletű, hiszen a következő napokban Európa nagy részén markáns lehűlés várható, a sokéves, szeptember közepi átlagnál hűvösebbre, hidegebbre fordul az idő.

Előtte itthon még szerdán, csütörtökön szintén lehet a déli tájakon 30 fokos meleg, majd a hétvégére megérkezik az igazi ősz, kellemetlen, csapadékos, szeles idővel karöltve.

Borítókép:  Severe Weather Europe


Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!