Mikor jön a “nagy tapasztalatú hölgyek” nyara? Front hátán front, gyakori esőzések, de melegedés kezdődik

Nem lesz száraz, tartósan napsütéses, klasszikus vénasszonyok nyara, de pénteken és a hétvégén délen és keleten 25-26 fok is valószínű, ám frontok érkeznek


Időjárásunkat frontok határozzák meg. Egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő hosszú hullámú teknő és a Norvég-tenger felől dél felé lesüllyedő ciklontevékenység és az ehhez kapcsolódó frontok alakítják a szárazföld légköri helyzetét.
Ezen alacsony nyomású rendszeren belül több frontzóna is kialakul, így igen változékony, ám a teknő előoldalán a magasban felénk érkező enyhébb levegő hatására főleg az Alföldön valamivel melegebb időre van kilátás, ott lesz a leginkább érzékelhető a melegedés, hiszen azokon a tájainkon a 20 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, sőt itt-ott a 25 fokot is elérheti a hét egyes napjain mikor szerephez jut egy kis napsütés is, erre jobb esély péntektől mutatkozik.
Másutt  16-23 fok között alakul a napokban és a csapadékos térben is időben hűvösebb lesz.
Tartósan a ciklonok fogságában leszünk, emiatt viszonylag sok csapadékra, egyes napokon élesebb hőmérsékleti kontrasztokra, mozgalmas időjárásra készülhetünk.
Október első napjaira is kiterjedni látszik a változékony jelleg, noha egy-egy napra remény jut némi napsütésre is az ország egyes részein, így a napsütésben kellemesebbnek érezhetjük majd a nappali felmelegedést.
A sok felhő és csapadék jótékony hatása viszont az lesz, hogy éjjelente nem kell fagyveszélytől tartani, enyhébb éjszakák ígérkeznek általában.
A klasszikus, anticiklonáris, napfényes indián nyár/vénasszonyok nyara még várat magára, de remélhetőleg nem marad el idén sem.


Ma délután  erősen felhős ég mellett kelet felé koncentrálódik a csapadéktevékenység zöme, itt-ott zivatargócok is kialakulhatnak. 
Északnyugaton van esély átmeneti napsütésre is a felhők között és mellett, de itt is előfordulhatnak záporok, esetleg zivatarok délnyugati irányból besodródva.
A Dunántúlon a nyugatias, másutt a délies szél néhol kissé megélénkülhet.
 A maximumok 14-21 fok között tetőznek.


Kedden, szerdán is frontok határozzák meg időjárásunkat, ezért csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő és többfelé alakul ki a borult égből újabb eső, zápor, helyenként zivatar, összességében jelentős mennyiségű csapadék hullhat.
Kedden lokálisan intenzívebb zivatargócok is lehetnek főleg délutántól az érkező hidegfront mentén. Ezeket felhőszakadás, jégeső, szélrohamok kísérhetik.
A légmozgás eleinte délies lesz, sokfelé megélénkül, majd az érkező hidegfront hatására északnyugatira vált és átmenetileg felerősödik. 
A hőmérsékletek érdemben nem változnak, az átmeneti napos időszakokban néhol a 23-24 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála elvétve, míg a tartósan borús, esős tájakon nem éri el a 20 fokot sem.
Zömében 15-22 fok között alakulnak napközben a csúcsértékek, éjjelente pedig 3-12 fok között a legvalószínűbb.

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső
http://www.wxcharts.com

A hétvége felé sem történik drasztikus fordulat, bár csapadékszünetek is körvonalazódnak és a csütörtöktől a délkeleti országrészben a 24-25 fokot is elérheti a hőmérséklet, míg a borúsabb, felhős, záporokkal, esőkkel is tarkított térben és időben a 15 fokot is alig haladja meg.
A légáramlás sokszor lesz élénk, néhol időnként erős is, iránya délies, a Dunántúlon alkalmanként északnyugatinak mutatkozik.  Hétvégén időszakos esők valószínűek, illetve záporos, zivataros csapadékgócok is kialakulnak, mivel újabb hidegfrontok érik el a medencét, amik labilisabbá teszik a légegyensúlyi állapotot.
Jövő hét elején újabb meleg illetve hidegfrontok tehetik változékonnyá az időt, több-kevesebb csapadékot is okozva, ám időnként a felhők között a nap bágyadt melegét is érezhetjük változó térben és időben hosszabb-rövidebb ideig.
A napsütés jótékony hatására kellemesebbnek érezhetjük a levegőt, akár 20 fok köré és felé melegedhet kicsivel, míg a borús régiókban ahol még esik is, ott kellemetlen, hűvösebb jellegre célszerű számítani.