Ciklon érkezik: eső, havazás, széllel! Mutatjuk hol, mi várható!

Mediterrán ciklon érkezik!

A következő napokban csapadékosabbá válik időjárásunk. A ciklon előoldalán az úgynevezett ”meleg részén” holnap-holnap után 8-13 fok is lehet, majd nyugat felől folyamatosan hűlhet a levegő, erre szombaton kerülhet sor. Pénteken-szombaton esőre kell készülni, jelentős mennyiségre, csupán szombaton az esti órákig csak a nyugati, északi magasabb helyeken válthat át a csapadék havas esőbe, akár havazásba.

Várható csapadékforma Péntek- Szombat estig zöld: eső, lila: eső, havas eső, hó

Majd szombat estétől nyugat felől elkezdődhet a váltás. Az alábbi térképeken jól látszik melyik nap meddig juthat el a havazás határa. Vasárnap estig a Dunántúl nagy része behavazódhat, még az Alföldön is elkezdődhet a váltás- ám fontos megjegyezni ez a terület áll jelenleg a legnagyobb kérdőjel mellett, erről a későbbiekben beszámolunk-. Vasárnap késő estére, hétfő hajnalra már keleten is átválthat az eső havas esőbe, havazásba!

Várható csapadékforma szombat estétől vasárnap estig zöld: eső, kis eséllyel havas eső, lila: eső, havas eső, havazás kék: havas eső, havazás

Hetfő délutántól szerdáig a keleti országrészben esély nyílik visszapörgésre, mely jelenleg még meglehetősen képlékeny. Ez nagy eséllyel hó formájában eshet le, azonban a mennyiség még kérdőjeles.

Kék: havazás fehér: nem lesz csapadék

Jelen helyzetben még nem megyünk bele a hóvastagság előrejelzésbe, azonban hogy, hol mennyi csapadék eshet az már egyre biztosabb, ám mivel mediterrán ciklonról van szó, esemény előtt pár órával is változhat. Az alábbi térképen jól látszik hogy legkevesebb csapadék a nyugati határ mentén eshet, legtöbb pedig az Északi-középhegység környékén (Tátra torlaszolása miatt), illetve a keleti határ mentén (Kárpátok torlaszolása miatt), mivel a csapadéktömbök dny felől érkezhetnek ék felé haladhatnak. Illetve egy ideig lesz a hideg-meleg levegőnek egy megtorpanása ( várhatóan ez Pécs- Mátra vonal széles sávjában lehetséges) ezen vonal mentén is több csapadék eshet, mint másutt.

Várható összcsapadék szerda estig

Erős, néhol viharos szélre kell számítani, a havas területeken hófúvás lehetséges!

Ahol hóréteg, jelentősebb hóréteg alakul ki, jövőhéten a sarkvidéki eredetű levegőnek köszönhetően -10, -20 fok sem kizárt reggelente.

Hullámvasútra fel!