Havazás érkezik, hófúvásra figyelmeztetnek!

Havazás érkezik, hófúvásra figyelmeztetnek!

Ahogy arról korábban írtunk, egy mediterrán ciklon hoz szombat estétől, nagyobb területen vasárnaptól havazást és lehűlést. A ciklon pontos pályája még bizonytalan, ezért a csapadék, a hó térbeli eloszlása és mennyisége is kérdéses, de jó esély van arra, hogy az ország jelentős része a szezon első havazásában részesüljön.
Szombat délutántól a Dunántúl nyugati részein és a Bakonyban, majd az északi hegyekben is havazásba válthat a csapadék és elindul a hideg délkelet felé. Ennek köszönhetően vasárnap a kezdeti esőt egyre többfelé hó váltja fel. Napközben rövid szünet után újabb csapadéktömb képződése mellett hétfőig az ország számos pontján eshet a hó. A legtöbb jelenleg a Bakonyban, nyugaton és az északi területeken valószínű, ahol a 10 cm-t is meghaladhatja, sőt reális esélye van többszörös hóvastagságnak is a hegyekben. Máshol vasárnap reggelig nem valószínű vastag hótakaró, de a napközben kialakuló újabb tömb kecsegtet némi reménnyel, hogy hétfő estig az ország jelentős része lásson havat. Az Alföld elsősorban ebből várhat maradandó hóra. Az északi és északkeleti részein jó esély van több centis hótakaróra, de máshol sem kizárt néhány centiméternyi.
Emellett a szél is erős és viharos lesz, főleg északkeleten és a Dunántúlon, ezért vasárnap főként a Bakonyban és esetleg északkeleten hófúvásra is lehet készülni.
Az OMSZ figyelmeztetést adott ki hófúvásra Veszprém megyébe, de a helyzet komolyságától függően még változhat a figyelmeztetés!

Hófúvás havazás

borító: MTI fotó