Téliesre fordulhat az idő: mutatjuk mikor!

Téliesre fordulhat az idő: mutatjuk mikor!

Frissítés: várhatóan a jövő hét első felében érkezhet komolyabb lehűlés, ami a sok éves januári átlaghoz hűti majd az időt. Ekkortól hóra is esély nyílik!

Még néhány nap tavaszias hangulatban telik majd az új esztendőben, bár az ország északi részein a tartós köd meggátolja az enyhe nappalokat.
Az első hidegfront kedden érkezhet, ám ez még nem hoz komolyabb változást. Az ország déli területein néhány fokkal mérséklődik a felmelegedés, míg északkeleten a megszűnő köd miatt melegszik majd a levegő.
Szerda és péntek között ismét visszamelegszik a levegő, sokfelé 6-14 fok lesz és emellett szórványosan eső, zápor is kialakulhat.
Az újabb, egyben markáns hidegfront péntek délután, szombaton érkezhet, ami már jelentősebb lehűléssel kecsegtet. A hétvégére az előrejelzések szerint visszatérnek a hajnali fagyok. Míg délnyugaton hajnalban csak 0, -3 fok lehet, addig északkeleten  -10 fokig hűlhet a levegő. Nappal is ez a kettősség látszik dominánsnak a hétvége során. A Dunántúl déli részén 1-4 fok, északkeleten 2, -3 fok. Míg pénteken záporok, csak a hegyekben hózáporok lehetnek, a hétvégén már a bárhol kialakulhat kisebb havazás, hózápor.

Tél előrejelzés
850hPa-os magasságban a hétvégén sarkvidéki eredetű hideg áramlik fölénk
Nappal is sokfelé fagypont körül alakulhatnak a maximumok
Az ECMWF modell sokfelé vár hózáporokat

A folytatás is változékony marad. Az egymást követő ciklonok és frontjaik gyakori időjárásváltozással járnam majd. A hosszútávú valószínűségi modellek alapján javában átlagos, januári idő valószínű, tehát végre remény van a télies időre és a hóra is!

Az alábbi valószínűségi fáklyákon látszik, hogy a különböző számítások átlaga (fehér vonal) a sok éves átlaghoz tér vissza (piros vonal). Az alsó grafikon a csapadékot jelzi. (Forrás: wetterzentrale.org)

Hő/Hótérkép: wxcharts