100km/h-s széllel, néhol havazással érkezik a hideg!

100km/h-s széllel, néhol havazással érkezik a hideg!

A hét közepén átmenetileg egy picit tavasziasabb időjárás lesz jellemző. Napközben 6-7 fok, záporok és hózáporok. A változás pénteken, szombaton érkezik majd, amikor egy ciklon melegfrontja csapadékos időt hoz, míg hátoldalán megindul a sarkvidéki hideg délnyugat felé.
A ciklon melegfrontja pénteken éri el hazánkat és nyugat felől egyre többfelé okoz majd csapadékot. Ez eleinte a délnyugati tájakat leszámítva havazás lesz, majd egyre inkább havas eső, eső. Az Északi-középhegységben és északkeleten van esély legtovább hóra. Ezeken a területeken vastagabb hótakaró is kialakulhat, ami azonban olvadozni fog a hideg érkeztéig. A Tiszántúlon is néhány órán át havazhat, de szombat hajnalban esőbe vált a jelenlegi modellfuttatások alapján.

Szélvihar hó hidegbetörés havazás

A ciklon hátoldalán szélvihar kíséretében északias légáramlás kezdődik. Eleinte az északnyugati szél lehet viharos, ami a Győr-Szeged sávban 70-90 km/h körüli lökéseket produkálhat, de a Bakonyban, Sopron térségében és a Budai-hegységben 100-110 km/h-s széllökés is lehet.
Estétől északkelet felől megkezdődik a fagyos levegő beáramlása, erős, olykor viharos szél kíséretében. A következő időszak az idei tél leghidegebb napjait tartogatja…legalábbis jelenleg úgy fest!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!